Dačić: Spreman sam povući potpis s Briselskog sporazuma

Jean-Claude Juncker, Aleksandar Vučić
Juncker je poručio da se u EU ne mogu unositi bilateralni nesporazumi i neriješena pitanja (Tanjug)

Komentirajući poruku predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera kako zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članicama Europske unije, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upitao je kako to da su u Uniju primljene Slovenija i Hrvatska, koje se i dalje spore zbog Piranskog zaljeva.

“Kažu da se ne može ući u EU, a da se ne reše međusobni problemi. Pa kako uđoše Hrvatska i Slovenija, kakve su to oni probleme rešili? Pa, oni i dalje broje ribe u Piranskom zalivu”, rekao je Dačić u emisiji Ćirilica komercijalne televizije Happy.

“To su dvostruki standardi. Da li u Evropskoj uniji misle da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu šargarepu, a ona je i dalje negde daleko?”, rekao je Dačić. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je ranije u ponedjeljak u Beogradu kako 2025. godina iz Europske strategije za Zapadni Balkan “nije obećanje” nego treba biti ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima i naglasio da zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članicama EU-a, prenosi Hina.

Dačić: ‘Spreman sam povući potpis’

Dačić je izjavio da je spreman povući svoj potpis s Briselskog sporazuma ako ne bude formirana zajednica srpskih općina (ZSO) na Kosovu.

“Ja sam potpisao Briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema ništa, postavljam pitanje čemu onda dogovaranje”, rekao je Dačić.

On je naveo da je u ponedjeljak čuo i novu varijantu – da će ZSO biti dio paketa “pravno obavezujućeg sporazuma”.

“To je vrhunski bezobrazluk. Šta znači ta formulacija? To niko živ ne zna. Tumačenje da to treba da sadrži nezavisnost Kosova je apsolutno neprihvatljivo za nas. To nije deo uslova pod kojima smo potpisali tada Briselski sporazum”, istaknuo je Dačić.

Prema njegovim riječima, to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje želju za kompromisom ne znači da je to naša slabost.

“On jasno treba da kaže Evropskoj uniji šta mi hoćemo i dokle možemo da idemo. Može ovde da dođe ko god hoće, priznanje nezavisnog Kosova od nas dobiti neće. Ne postoji Srbin koji bi to potpisao”, rekao je Dačić, istaknuvši da Srbija ima čistu poziciju i da je treba jasno predočiti svima, kako prenosi Tanjug.

Objašnjavajući što je mislio kad je rekao da Srbija neće zbog EU-a izvršiti harakiri, Dačić je naveo da nije pritom govorio o sebi nego o “istorijskom harakiriju” srpskog naroda i države, jer Srbiju, kako je naveo, iz EU-a “samo nagovaraju”.

“U svim izjavama koje idu ka nama uvek se govori o tome da Srbija treba da postigne pravno obavezujući sporazum, odnosno da reši problem Kosova pre nego što uđe u EU. Sa druge strane, Kosovu ne govore to. Što Prištini ne kažu da treba da postigne istorijski sporazum sa Beogradom?”, ukazao je on.

Postavio je i pitanje zašto predstavnici EU-a ne odu u Madrid, “pa da njima kažu da ne mogu da koriste evropske fondove dok ne reše problem Katalonije”.

Prijedlozi Prištine ‘ponižavajući i uvredljivi’

Kosovo, ukazao je on, nije zaokružilo neovisnost i nikad neće postati članicom UN-a, a prijedloge koji se čuju iz Prištine da sada Beograd treba reći Rusiji da Kosovo pusti u UN ocijenio je kao “ponižavajuće i uvredljive”.

Srbija, ukazao je Dačić, treba voditi razumnu politiku i zadržati hladnu glavu.

“Bilo bi me sramota da sada, posle svega što smo postigli, sutra treba da zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova kažemo: ‘Izvinite, ali smo ipak priznali Kosovo'”, zaključio je šef srbijanske diplomacije.

Jean-Claude Juncker poručio je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se u EU ne mogu unositi bilateralni nesporazumi i uzajamna neriješena pitanja, istaknuvši pravno obvezujući sporazum Beograda i Prištine kao jedan od izazova Srbije koje mora riješiti da bi pristupila Uniji.

“Međutim, nije naše da kažemo kakav će biti karakter tog sporazuma, na Beogradu je i Prištini da to odrede”, naglasio je Juncker.

Izvor: Agencije