Presuda Žalbenog vijeća u Hagu Šešelju 11. aprila

Vojislav Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina (EPA)
Vojislav Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina (EPA)

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu najavilo je da će drugostepenu presudu u postupku protiv predsednika Srpske napredne stranke Vojislava Šešelja izreći 11. aprila.

Prvostepenom presudom iz marta 2016. godine Šešelj je oslobođen po svim tačkama optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Haško Tužilaštvo je u žalbi ocenilo da je oslobađajuća presuda Šešelju “nerazumna” i “neobrazložena” i žalilo se na presudu.

Žalbom na prvostepenu presudu, Tužilaštvo je tražilo da se Šešelj proglasi krivim po svim tačkama optužnice i osudi na 28 godina zatvora, ili da mu se, kao alternativa, ponovo sudi.

‘Pogrešno protumačene činjenice’

Tužilaštvo je ocenilo da je prvostepeno veće pogrešno protumačilo činjenice, zbog čega je ceo postupak nepropisan i pravda nije zadovoljena.

“Na osnovu celog dokaznog materijala, razumno veće nije moglo zaključiti da nisu dokazani zločini protiv čovečnosti; da optuženi nije odgovoran za te zločine kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu; da optuženi nije podsticao zločine; da nije pomagao i podržavao zločine koje su ‘šešeljevci’ počinili; da nije sam fiziči počinio zločine progona, deportacije i prisilnog premeštanja; i, na kraju, da nije krivično odgovoran”, zaključili su tužioci u žalbi.

Prvostepenom presudom Haški tribunal je većinom glasova sudija utvrdio da su počinjeni neki od zločina iz optužnice i da su dobrovoljci SRS-a bili umešani u njih, ali ne po Šešeljevom naređenju i odobrenju.

Šešelj, koji se branio sam, zatražio je da žalba tužilaca bude odbačena, a oslobađajuća presuda potvrđena.

Lider radikala je ranije apelaciono veće suda izvestio da “nema nameru da učestvuje, ni na koji način, u procesu pred Haškim tribunalom” i da se “u Hag neće vraćati dobrovoljno” sa privremene slobode, na koju se u jesen 2014. godine pušten zbog bolesti.

U pritvoru proveo 12 godina

Žalbeno veće može presudu da potvrdi, da je preinači, ili da naloži novo suđenje.

Šešelj se 2003. godine u februaru dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godina, do novembra 2014. godine, kada je privremeno pušten na slobodu zbog lečenja.

Lider radikala se nakon toga nije ni vraćao u Hag, čak ni zbog izricanja prvostepene presude, koju je dočekao u Beogradu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO