Juncker: Želimo Balkanu ponuditi stabilnost, a ne uvesti nestabilnost u EU

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u ponedjeljak kako Evropska unija ne može prihvatiti u svoje članstvo države koje nisu međusobno riješile teritorijalne sporove i naglasio kako je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.

On je, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao kako je optimista kada je riječ o putu Srbije u EU.

“Moje uvjerenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno riješile teritorijalne sporove. Ne možemo uvoziti bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu riješeni prije ulaska u EU, jer želimo državama Balkana pružiti stabilnost, a ne uvesti nestabilnost”, objasnio je Juncker.

 

Kazao je kako EU želi da se normaliziraju odnosi Srbije i Kosova pravno obavezujućim sporazumom.

“Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati”, istakao je predsjednik EK-a.

Rekao je kako je u Beograd doputovao ne “u inspekciju i prikupljanje informacija”, već radi razgovora.

“U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želio sam razgovarati sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima a da ne čujete njih. Ovo nije posjeta inspekcije, već otvorenog razgovora”, naglasio je Juncker i dodao kako se radi o posjeti poslije usvajanja Strategije EU-a o zapadnom Balkanu te nekoliko mjeseci prije planiranog samita u Bugarskoj.

“Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvijek sam smatrao da zapadni Balkan i Srbija moraju biti dio EU-a, jer bez njih nije kompletna Unija. Evropska unija nije ekskluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu pristupiti.”

 

Strategija, prema njegovim riječima, sadrži instrumente koji trebaju pomoći u ubrzanju puta Srbije u EU.

Kada je riječ o datumu pristupanja Srbije Uniji, kazao je kako to ne zavisi od Unije, već od same Srbije.

“Znam da ima veliki broj ljudi koji govore o datumu 2025. Želim biti jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje, jer zemlja koja želi postati članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje biti ohrabrena na tom putu”, ukazao je Juncker.

Rekao je kako je Srbija pokrenula određen broj reformi, od kojih su neke bile bolne i koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali ima još reformi koje moraju biti provedene u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

Vučić je istakao kako Srbija pozdravlja Strategiju proširenja koju je EK predstavila ranije ovog mjeseca, jer ona daje poticaj bržem radu na reformama države i društva.

 

“Zahvalan sam Junckeru na njegovom trudu, angažmanu i naporima, jer nije uvek poštovao birokratske procedure, već je iznalazio rešenja za brojna pitanja na zapadnom Balkanu”, kazao je on. 

Predsjednik Srbije je, s tim u vezi, rekao kako je, kada je molio za neki okvirni datum kako bi se moglo optimističnije posmatrati budućnost, znao kako to nije lako dobiti.

“Zato ni danas ne govorim da je 2025. datum garantovanog ulaska, već godina koja bi, ako završimo sve što moramo, mogla da bude vreme našeg priključena evropskoj porodici naroda”, istakao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Evropske komisije i komesar za proširenje EU-a s najvišim zvaničnicima Srbije razgovarat će o strategiji za Zapadni Balkan.

25 Feb 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO