Juncker: Sve zemlje zapadnog Balkana u EU-u do 2025.

Jean-Claude Juncker
Put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju još je dug, rekao je Jean-Claude Juncker (EPA)

Čelnik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio je zemljama zapadnog Balkana da je 2025. godina u kojoj bilo koja od njih može ući u Evropsku uniju, ali pod uvjetom da ispuni sve kriterije za članstvo.

Zaustavivši se u Albaniji nakon posjete Makedoniji u okviru obilaska zemalja koje su izrazile želju za priključenje Uniji, Juncker je izjavio da bi se 2025. godina mogla smatrati mogućim rokom ulaska svih njih u EU, a ne samo onih koje se smatraju predvodnicama.

“Suprotno učestalim napisima, ni Komisija ni ja lično nikad nismo rekli da će Srbija i Crna Gora sigurno ući u članstvo do tog roka”, rekao je Juncker novinarima u Tirani.

“2025. je rok otvoren za sve zemlje kandidatkinje”, napomenuo je.

“Ako zemlja kandidat do tog roka, ili kasnije ili ranije, ispuni sve kriterije za članstvo, EU će te napore prepoznati”, istaknuo je Juncker na konferenciji za novinare.

Reforma pravosuđa

Albanski premijer Edi Rama na istoj je novinskoj konferenciji ustvrdio da su istrage sudstva i tužilaštva u okviru reforme sudstva, koju EU smatra prvim korakom ključnim za pokretanje pregovora, već donijele neke rezultate.

“Ukupno 17 sudija i tužilaca odbilo se podvrgnuti istrazi, pa su izbačeni iz pravosudnog sistema”, rekao je Rama.

Predvodnicima među zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU smatraju se Srbija i Crna Gora, koje su upravo u procesu pregovora o nekoliko od niza poglavlja kojima se moraju pozabaviti prije priključenja, s time da su ih dosad zatvorile tek manji broj.

Albanija i Makedonija očekuju da će u junu dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.

Izvor: Agencije