Beograd: Slučaj Štrpci vraćen u fazu istrage

Pripadnici Vojske Republike Srpske izveli su 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima 20 putnika nesrpske nacionalnosti te ih ubili (AP)
Pripadnici Vojske Republike Srpske izveli su 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima 20 putnika nesrpske nacionalnosti te ih ubili (AP)

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vratilo je predmet o slučaju zločina u Štrpcima u fazu istrage, prenosi Anadolija.

U odgovoru na pitanje u kojoj fazi je postupak za “slučaj Štrpci”, budući da je u utorak 25 godina od otmice 20 putnika bošnjačke nacionalnosti iz vlaka na relaciji Beograd-Bar, kojima se potom izgubio svaki trag, Tužilaštvo za ratne zločine navodi da je krajem prošle godine podignulo optužnicu protiv pet osoba zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je potom donijelo naredbu kojom se nalaže Tužilaštvu za ratne zločine da dopuni istragu u predmetu Štrpci.

“Tužilaštvo za ratne zločine je postupajući po navedenoj naredbi dana 15. januara 2018. godine donelo naredbu o dopuni istrage i podnelo zamolnicu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći. Obzirom da je predmet vraćen u fazu istrage nismo u mogućnosti da vam dostavimo optužnicu”, naveo je u pisanom odgovoru na upit Anadolije zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Mioljub Vitorović.

Optužnica protiv pet osoba

Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je prethodno Višem sudu u Beogradu – Odjeljenju za ratne zločine optužnicu u predmetu “Štrpci” protiv pet pripadnika oružanih snaga Republike Srpske – Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog opravdane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima Tužilaštvo za ratne zločine podignulo optužnicu početkom 2015. godine protiv pet osoba. Optužnicu sud do danas nije potvrdio, već ju je nekoliko puta vraćao na dopunu, podsjeća Anadolija.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, zapovjednik Višegradske brigade, i Boban Inđić, zapovjednik Interventne čete u Višegradskoj brigadi. 

Odveli ih u nepoznato

Povodom godišnjice ovog zločina oglasio se i Zaštitnik građana Srbije, koji je u priopćenju naveo da zločin u Štrpcima ima posebnu težinu i da se mora istražiti do kraja, kako bi porodice žrtava poslije 25 godina  dobile sudsku pravdu, kao i da bi se svim građanima Srbije omogućio bezbedan i siguran život.

“Žrtve su bili građani Srbije, Crne Gore i BiH, civili, koji su stradali zato što su bili nesrpske nacionalnosti”, naveo je Zaštitnik građana Zoran Pašalić, te primetio da se u Srbiji o tom zločinu retko govori, uglavnom na godišnjicu.

On je poručio da zločin mora ostati upamćen 2kako bi nas podsetio da se ovakav monstruozan čin više nikada ne ponovi”.

Prije točno 25 godina pripadnici Vojske Republike Srpske izveli su na željezničkoj stanici u Štrpcima 20 putnika nesrpske nacionalnosti te ih ubili.

Za taj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. U sudskom postupku koji je protiv Nebojše Ranisavljevića vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) utvrđeno je da je skupina pripadnika Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila vlak u stanici Štrpci i iz njega izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta.

Oteti putnici bili su državljani Srbije i Crne Gore, a svi detalji tog zločina nisu nikada rasvijetljeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO