Juncker u Makedoniji pozdravio tempo sprovođenja reformi

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker počeo je u Makedoniji svoju balkansku turneju – u Skoplju je razgovarao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Planiran je i susret sa predsjednikom Gjorgom Ivanovim.

Juncker je pozdravio tempo sprovođenja reformi na putu približavanja članstvu u Evropskoj uniji i najavio skoro otvaranje pregovora.

Ipak, Makedoniji ostaje da sama riješi spor o imenu sa Grčkom,  rekao je Juncker.

Rekao je da  očekuje da će EU otvoriti pregovore sa Makedonijom.

‘Na pravom ste putu’

On je nakon susreta sa makedonskim premijerom pozdravio je provođenje reforme u zemlji, koje su, kako je rekao, začudili svijet poput potpisivanje ugovora sa Bugarskom.

“Nisam došao da vam odredim finalni datum, nego da vam kažem da ste na pravom putu, i ako nastavite na putu reformi, za nekoliko mjeseci stvorit ćete uslove za otvaranje pregovora. Ali nismo još na toj tački, ima još nekoliko koraka koje treba ispuniti, ali radite mnogo na tom polju”, naveo je Juncker.

Makedonski premijer je rekao da su ozbiljno posvećeni rješavanju senzitivnog spora sa Grčkom što bi otvorilo put Makedonije ka EU i poboljšalo kvalitet života.

“Zatvaranje dugogodišnjih otvorenih pitanja nije jednostavan potez. Riječ je o osjetljivim pitanjima za naše građane. Ohrabreni ugovorom o prijateljstvu sa Bugarskom, nastavljamo dalje kako bismo prevazišli ključni problem koji Grčka ima kada je riječ o imenu zemlje. S premijerom Tsiprasom radimo na zatvaranju ovog dugogodišnjeg i mučnog problema, čije rješenje će otvoriti put makedonskih integracija”.

U narednih nekoliko dana će Juncker posjetiti i Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Nastaviti sa reformama

Evropska komisija je početkom februara objavila Strategiju za Zapadni Balkan, koja uključuje oblasti koje su glavni izazovi zemalja tog područja na evropskom putu, među kojima su istakli održavanje dobrosusjedskih odnosa i rješavanje bilateralnih sporova, kao i vladavinu prava.

Glavna poruka Junckera je da zemlje moraju da nastave sa reformama, kako bi se podržala njihova evropska budućnost. U narednih pet dana, predsjednik Evopske Komisije treba da posjeti sedam gradova.

U njegovoj pratnji su i komesar EU-a za proširenje Johannes Hahn, kao šefica evropske diplomatije Federica Mogherini. Nakon Skoplja putuju u Tiranu, Beograd, Podgoricu, Sarajevo i Prištinu, a turneju završava u Sofiji gdje je planiran zajednički ručak sa liderima država Zapadnog Balkana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO