Dačić: Priština se igra vatrom

Priština ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu, tvrdi Dačić (Tanjug)
Priština ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu, tvrdi Dačić (Tanjug)

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu koje Priština namerava da predloži u vezi sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu.

“Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Ako se to prepravi, ceo Briselski sporazum pada”, istakao je Dačić u emisiji “Sedmica” na Radio Beogradu.

Šta predviđa “pravno obavezujući sporazum”?

On je ocenio da se Priština “igra vatrom”, jer “ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu i Metohiji”.

“I pored svih problema koji postoje, mi učestvujemo u kosovskoj vladi”, podsetio je Dačić i dodao da je pravo pitanje da li Priština želi stabilnost ili ne.

On je napomenuo da je formulaciju “pravno obavezujući sporazum” izmislio Štefan File, u trenutku kada je usvajan Briselski sporazum.

“Imao je zadatak da pripremi nekakav dokument. Nije mu polazilo za rukom da nađe nešto što bi bilo opšte prihvatljivo, a tiče se Kosova i Metohije. Onda je izmislio taj ”pravno obavezujući sporazum” i svi su bili saglasni, jer niko nije znao o čemu se radi. I svi su zadovoljni jer svako može da tumači na svoj način”, istakao je ministar spoljnih poslova.

On je dodao da, međutim, vreme prolazi i da treba nešto konkretno uraditi.

SAD za “win-win” strategiju

“Ali i u novoj Strategiji EU za proširenje takođe nema odrednice šta to treba da bude, čak je izbačena i godina kada bi to trebalo da se dogovori i potpiše taj sporazum, pa je samo napisano ‘hitno’. Zašto? Zato što postoji veliko neslaganje unutar EU, jer to nije formulacija Beograda, već ju je Evropska unija u svojim dokumentima donela”, istakao je Dačić i dodao da će to ostati pitanje o kojem će se i dalje razgovorati.

Šef srpske dilomatije kaže da u Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju jer smatraju da su proglasili svoju državu “i da Beograd samo treba da prizna tu državu”.

On smatra da je sada lakše razgovarati o KiM sa aktuelnom američkom administracijom nego sa njihovim prethodnicima, jer ljudi koji su sada na čelu SAD nisu bili aktivni učesnici događaja u regionu.

“Oni žele ”win-win” strategiju, a to znači da svi treba da imaju korist. Amerikanci ne žele da dođe do novih problema, i veoma pažljivo su saslušali naše inicijative za trajno rešenje problema Kosova i Metohije”, naveo je Dačić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO