Komarica: Hrvati u RS su pred iskorijenjivanjem

Biskup Komarica pozvao predstavnike Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da vode više računa i o Hrvatima koji žive na području RS (Al Jazeera)
Biskup Komarica pozvao predstavnike Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da vode više računa i o Hrvatima koji žive na području RS (Al Jazeera)

Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je u razgovoru s predsednikom saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božom Ljubićem, koji je predsednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, da se Hrvati nalaze pred iskorenjivanjem u Republici Srpskoj budući da je njihov broj pao ispod pet odsto od predratnog broja.

Kako je saopšteno iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, biskup Komarica je istakao da je, prema podacima blagoslova kuća, broj Hrvata u entitetu RS pao ispod pet odsto od predratnog broja katolika na tom području.

“Hrvati kao narod na ovome području Bosne i Hercegovine su pred potpunim iskorjenjivanjem”, upozorio je biskup Komarica.

Pri tome je pozvao predstavnike Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da u svom političkom delovanju treba da vode više računa i o Hrvatima koji žive na području Republike Srpske.

O položaju Hrvata u BiH i u Saboru

Komarica se zahvalio na dosadašnjoj podršci Vlade Hrvatske za obnovu i izgradnju kuća, kulturno-obrazovnih ustanova, staračkoga doma i crkvenih objekata koji su stradali tokom rata.

Predsednik saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić, s kojim je bila i poslanica Ljubica Maksimčuk, upoznao je banjalučkog biskupa da je odbor kojim on predsedava na svojoj prvoj sednici u novom sazivu predložio vođstvu da se na dnevni red Sabora stavi tačka dnevnog reda o BiH i položaju bosanskohercegovačkih Hrvata, te evropskom putu ove zemlje.

Ljubić je izvestio i o raspravama koje se vode u BiH povodom presude Ustavnog suda BiH o neustavnosti Izbornog zakona BiH, te zahteva Hrvata da im se omogući izbor legitimnih predstavnika u institucije vlasti entiteta i države.

Prema saopštenju, biskup Komarica se složio sa Ljubićem da je nužno osigurati promene Izbornog zakona i legitimno predstavljanje Hrvata na svim nivoima u BiH, pre svega u institucijama koje su nacionalno predodređene, kao što su Predsedništvo BiH i domovi naroda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO