Parlament RS-a odbio naziv ‘bosanski jezik’

Adam Dieng je ocijenio da će takva odluka bosanskih Srba pogoršati tenzije uoči općih izbora 7. oktobra (Al Jazeera)
Adam Dieng je ocijenio da će takva odluka bosanskih Srba pogoršati tenzije uoči općih izbora 7. oktobra (Al Jazeera)

Skupština entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je danas Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne prihvativši amandmane većinski bošnjačke koalicije “Domovina”, koji su predviđali uvođenje naziva “bosanski jezik” u tom entitetu Bosne i Hercegovine.

Zastupnici “Domovine” tražili su od Ministarstva prosvjete i kulture da se u školama u RS-u bosanski jezik prizna kao “jezik koji koriste Bošnjaci”, jedan od tri konstitutivna naroda u RS-u i Bosni i Hercegovini.

Zastupnik te koalicije Nedim Čivić upozorio je da učenici bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu jer im se u školske dokumente ne upisuje bosanski jezik iako je Ustav definirao da Bošnjaci imaju pravo zvati svoj jezik kako žele, prenosi Beta.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević odgovorio je da se ponaša u skladu s Ustavom RS-a, u kojem je naveden “jezik bošnjačkog naroda”.

Jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda

U Ustavu RS-a stoji da konstitutivni narodi tog entiteta – Srbi, Bošnjaci i Hrvati – govore jezicima srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Parlament RS-a danas je, unatoč protivljenju bošnjačkih zastupnika, usvojio i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Usvojen je i Nacrt zakona o oduzimanju imovine proizašle iz kaznenog djela, koji je upućen u javnu raspravu.

Vladajuća većina, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, prihvatila je odluku o zaduženju RS-a u iznosu 51,3 milijuna eura kod Svjetske banke za restrukturiranje Željeznica RS-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO