Juncker uskoro sa čelnicima zemalja zapadnog Balkana o strategiji proširenja

Juncker će u Sofiji posebno obrazložiti šest ključnih inicijativa za približavanje svih šest partnera sa zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sastat će se 1. marta u Sofiji sa čelnicima zapadnobalkanske šestorke i podrobno obrazložiti Strategiju Komisije za pridruživanje regije Evropskoj uniji, koja ima “politički i geopolitički značaj” za Uniju.

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas rekao je u Briselu da će Juncker na sastanku u Sofiji posebno obrazložiti šest ključnih inicijativa za približavanje svih šest partnera sa zapadnog Balkana Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

Juncker u ponedjeljak stiže u Skoplje u okviru višednevne turneje po regiji, tokom koje će se u Beogradu sastati s najvišim zvaničnicima Srbije.

Obnovljeni interes

Cilj Junckerove turneje jest da ponovo istakne “obnovljeni interes i dinamike Evropske unije u odnosima sa Zapadnim Balkanom”, rekao je Schinas.

Skupom u Sofiji predsjedavat će Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja predsjedava Evropskom unijom.

To će biti i priprema za susret na vrhu EU – Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji, kada će “ponovo biti potvrđeni obnovljeni interes i dinamika” u odnosima EU-a i zemalja zapadnog Balkana, naveo je Schinas.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO