Inzko: BiH potrebno više prisustva Evropske unije

Valentin Inzko: Prosperitetna i stabilna Bosna i Hercegovina i dalje je moguća (Reuters)
Valentin Inzko: Prosperitetna i stabilna Bosna i Hercegovina i dalje je moguća (Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je izjavio da bi želio za Bosnu i Hercegovinu manje Daytona, a više Brisela.

On je u intervjuu austrijskoj agenciji APA kazao da EU mora pojačati svoje prisustvo na Balkanu, jer će u suprotnom taj prostor popuniti drugi.

“U budućnosti treba biti manje Daytona i više Brisela“, ponovio je Inzko, koji je uvjeren da će biti promjene Dejtonskog sporazuma, ali dodaje da to trenutno nije realno i da, prije svih, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik neće prihvatiti “Dayton 2”, prenosi agencija Tanjug.

On tvrdi da postoji potreba za to i ističe da komplicirani mehanizmi, koje predviđa Dayton, moraju biti reformirani, a prema njegovim riječima, neophodne su i promjene u strukturi Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da je, prije svega, potrebno ojačati funkcionalnost institucija.

EU ne smije BiH ispustiti iz vida

Do sada je politika, zbog tih struktura, često bila paralizirana i u budućnosti moglo bi se težiti ka jednom predsjedniku i dva zamjenika, pri čemu bi predsjednik imamo mandat od četiri godine, a nakon toga bi moglo doći do rotacije, predložio je Inzko.

Sličan model predlaže i za funkciju premijera, ali dodaje da to u ovom trenutku nije realno.

On upozorava da Evropska unija Balkan, a prije svega Bosnu i Hercegovinu, ne smije ispustiti iz vida.

“I ja, kao visoki predstavnik, moram se polako povući. Ako EU ne popuni taj prostor, onda će drugi doći”, upozorio je on.

Prosperitetna i stabilna Bosna i Hercegovina, istakao je Inzko, i dalje je moguća.

Inzko je, povodom posjete šefice austrijske diplomatije Karin Kneissl Sarajevu, podsjetio da je Austrija u Bosni i Hercegovini viđena kao pouzdan partner.

Kada je riječ o stavu austrijskog vicekancelara Heinz-Christian Strachea u vezi statusa RS-a, Inzko je rekao da je dobro što su šefica diplomatije i kancelar Sebastian Kurz podvukli da “Bosna ostaje kakva jeste” i da nema promjene politike prema toj zemlji.

‘Moj je zadatak da BiH opstane’

“Sve drugo bi moglo destabilizirati cijeli Balkan i time bi neke druge težnje mogle biti ponovo aktivirane, a to ne bi bio dobar razvoj”, rekao je on.

Strache se, u ranijem intervjuu medijima iz RS-a, izjasnio za pravo na samoopredjeljenje srpskog naroda te ocijenio da Bosna i Hercegovina nema pozitivnu budućnost.

“Moj zadatak je da zemlja opstane. Ako dođe do odstupanja, to ne mogu tolerirati ili prihvatiti”, kazao je Inzko vezano za navodne separatističke težnje RS-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO