Crnogorski zvaničnici osuđuju napad na Ambasadu SAD-a

Iako je policija navela samo inicijale i godinu rođenja napadača, mediji su objavili da je riječ o Daliboru Jaukoviću (Anadolija)

Najviši državni dužnosnici Crne Gore osudili su napad na američko veleposlanstvo u Podgorici, koji se dogodio noćas, te izrazili žaljenje dužnosnicima SAD-a.

Bivši pripadnik Oružanih snaga Savezne republike Jugoslavije, koju su činile Srbija i Crna Gora, bacio je bombu u dvorište veleposlanstva, a potom izvršio samoubojstvo.

Iako je policija navela samo njegove inicijale i godinu rođenja, mediji su objavili kako je riječ o 43-godišnjem Daliboru Jaukoviću.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izrazio je žaljenje zbog incidenta.

Iz njegova je kabineta poručeno kako je uvjeren da će se utvrditi sve okolnosti pod kojima se dogodio incident i da će “Crna Gora, uz punu posvećenost, i nadalje afirmisati bezbjednost diplomatsko-konzularnih predstavništava i njihovog osoblja”.

Osuda, solidarnost i žaljenje

I Vlada Crne Gore najoštrije je osudila incident nakon što su ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović posjetili mjesto događaja, a potom i zaposlenike u američkom veleposlanstvu.

“I tom prilikom, kao i u drugim kontaktima crnogorskih zvaničnika sa predstavnicima SAD-a, izraženo je žaljenje povodom napada i solidarnost sa SAD-om. Istaknut je naš čvrsti stav da ovaj događaj neće i ne može pogoršati visoki stepen bezbjednosti diplomatskih predstavništava i ukupnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori”, navodi se iz crnogorske vlade.

I ministar Nuhodžić najoštrije je osudio napad, te izrazio žaljenje zbog tog događaja.

“Svi nadležni organi preduzimaju sve mjere kako bi se slučaj rasvijetlio, kao i obezbijedila puna sigurnost službenika Ambasade”, naveo je Nuhodžić.

Rasvijetliti okolnosti napada

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović očekuje da u najkraćem roku budu rasvijetljene sve okolnosti napada.

Brajović je iskazao uvjerenje da će Crna Gora “i ubuduće predstavljati primjer sigurne države za sve njene građane i predstavnike drugih zemalja koji u njoj borave”.

Napadač nema kriminalnu prošlost, a motivi njegovog čina utvrđuju se.

Istražitelji su potvrdili kako zasad nije utvrđeno da je riječ o terorističkom činu.

Izvor: Agencije