Plenković: Ramljakova ostavka nije me iznenadila

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na konferenciji za novinare kako, kao Vlada, još obavljaju konzultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave za Agrokor, a dotad Ante Ramljak, koji je danas podnio ostavku, nastavlja voditi procese u koncernu.

Plenković je konferenciju za novinare održao nakon što je izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor Ante Ramljak u srijedu ujutro podnio ostavku.

Hrvatski je premijer rekao kako je situacija u kojoj je u Agrokoru angažirana bivša tvrtka povjerenika bila, po njegovu mišljenju, neugodna te ga, nakon što su razmotrili izvješće povjerenika, njegov potez, kazao je Plenković, nije iznenadio.

Zaposlenicima, vjerovnicima i dobavljačima poručio je da proces izvanredne uprave i nagodbe ide dalje te da Agrokor i kompanije u njegovu sastavu funkcioniraju normalno.

 

Plenković: Nema opasnosti od destabilizacije procesa

“Vlada RH u ovom okolnostima trenutno provodi konzultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a u međuvremenu g. Ramljak će nastaviti svoj posao kao što je to bilo i do sada. Nema nikakvog prekida funkcioniranja niti izvanredne uprave niti funkcioniranja kompanije, a, sukladno tome, niti bilo kakve opasnosti za destabiliziranje cijelog procesa”, poručio je Plenković novinarima u sjedištu Vlade u Banskim dvorima.

Hrvatski je premijer, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako nije tražio od Ramljaka da povuče svoju odluku i kako su zaključili da je ovo ispravan potez, prenose hrvatski mediji.

Rekao je i kako će novu izvanrednu upravu izabrati u “razumnom roku”.

Upitan koja je politička sudbina potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, Plenković je rekao kako ona nastavlja obavljati svoj posao te je odbacio medijske napise o djelimičnoj rekonstrukciji Vlade, o kojoj se nagađalo proteklih dana.

“Neće biti rekonstrukcije”, poručio je Plenković, kako piše Večernji list.

Na novinarsko pitanje jesu li točne informacije prema kojima su svi kandidati odbili posao izvanrednog povjerenika hrvatski je premijer rekao da proces konzultacije traje i da će odluke Vlade biti u najboljem interesu.

Cijelog dana u Banskim dvorima trajali su razgovori na temu Agrokora.     

Iz Agrokora su u srijedu potvrdili da je u utorak izvanredni povjerenik tog koncerna Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Hrvatske kako ne bi, poručio je on, postao zapreka postizanju nagodbe.

“Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora, stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci”, objasnio je Ramljak razlog podnošenja ostavke.

Za savjetnike 33.000 eura sedmično

On se pod pritiskom našao krajem siječnja, kad su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu kompaniju Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna (približno 33.000 eura), što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer Plenković tada je izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokora, kako načelno ne podržava njihovu visinu i kako će svoj sud o cijelom slučaju dati kad prouči izvješće o tomu koje mu je dostavio povjerenik.

Kasnije su uslijedila nova otkrića, primjerice, da je Texo angažiran od AlixPartnersa istog dana kad je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora.

Spornih 20 dana angažmana

Zbog svega toga, prošlog je tjedna održana sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo, na kojoj su na zastupnička pitanja odgovarali Ramljak i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

I Dalić i izvanredni povjerenik za Agrokor naglasili su kako nisu u sukobu interesa i da su sve radili pošteno i sukladno zakonu.

Ramljak je tada istaknuo kako je spreman snositi posljedice i preuzeti krivnju ako saborski zastupnici i Vlada procijene da je kompromitirao postupak izvanredne uprave.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Dalić je tada istaknula da je ona glavni autor Zakona o izvanrednoj upravi, poznatijeg kao “Lex Agrokor”.

Ovog su tjedna mediji objavili da je do 30. travnja Ramljak formalno bio prijavljen u Texo Managementu iako je od 10. travnja postao izvanredni povjerenik za Agrokor.

Nagađanja o Ramljakovoj ostavci pojavila su se u utorak.

“Sve ćete doznati sutra [srijeda]”, izjavila je u utorak navečer Martina Dalić novinarima ispred Banskih dvora, gdje je Ramljak ponudio ostavku, na sastanku u Vladi, u kojem su, uz njega, sudjelovali i premijer Plenković s najužim timom te predstavnici vjerovnika Agrokora.

Predsjednica kritična prema honorarima

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je ranije da nijedan pojedinac nije vrijedan kompromitiranja svega dobrog što je napravljeno u proteklih deset mjeseci u krizi s Agrokorom, a posebno brine, istaknula je, činjenica da je slučaj “Agrokor” oduzeo Vladi toliko energije da se svi sada bave gašenjem požara umjesto investicijama, otvaranjem novih radnih mjesta i reformom državne uprave.

Na pitanje o njezinu razlazu s Vladom u vezi s Agrokorom i kako ocjenjuje Vladino upravljanje tom krizom ona je rekla: “Da, bila sam vrlo kritična prema honorarima savjetnika.”

“Mislim da su oni pretjerani, duboko nemoralni i da je, u konačnici, riječ o sukobu interesa. A najnovije informacije, po kojima je g. Ramljak bio, nakon imenovanja za Vladina povjerenika, još 20 dana zaposlen u tvrtki Texo Management, koja je kasnije sklopila milijunski ugovor s AlixPartnersom, dakle, posredno s Agrokorom, po mojem mišljenju, čine poziciju g. Ramljaka, kao Vladina povjerenika, neodrživom”, kazala je predsjednica Hrvatske za zagrebački tjednik Globus.

Izvor: Al Jazeera i agencije