Čelnik OSCE-a: Retorika političara ugrožava napredak BiH

Oktobarski izbori ne smiju biti opravdanje za prekid aktivnosti u provedbi reformi, kazao generalni sekretar OSCE-a (Fena)

Generalni sekretar Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi  (OSCE) Thomas Greminger upozorio je u srijedu u Sarajevu kako politički sukobi u Bosni i Hercegovini ozbiljno ugrožavaju procese reformi u toj zemlji pozvavši njene političke lidere na odgovornije ponašanje.

“Negativna retorika političkih lidera podriva dostignuti napredak”, kazao je Greminger novinarima tijekom službenog posjeta BiH koju u listopadu očekuju opći izbori.

Greminger je ponovio poruku koju bosanskohercegovačkim političarima opetovano prenose gotovo svi predstavnici međunarodne zajednice, a ona glasi kako oktobarski izbori ne smiju biti opravdanje za prekid aktivnosti u provedbi reformi, a posebno ne za destabiliziranje stanja u zemlji zbog stjecaja kratkoročnih političkih poena.

“Glavni je problem taj što je (izborna) kampanja počela isuviše rano. U ovoj zemlji nužno je djelovati na temelju kompromisa i dijaloga”, kazao je Geminger dodajući kako je to jedini način da se u BiH ostvari napredak, prenosi agencija Hina.

Reforma obrazovnog sistema

Ocijenio je kako se samo tako može doći do rješenja za izmjene izbornog zakona i pozvao da se na osnovu međustranačkog dogovora to svakako uradi do maja, jer je u protivnom upitno hoće li se rezultati oktobarski izbora moći provesti i formirati nova vlast.

“Vrijeme istječe, a bilo bi rizično ući u izbore bez jasnih pravila kako provesti izborne rezultate”, kazao je Greminger.

Kako je u mandatu OSCE-a u BiH i savjetovanje u reformi obrazovnog sistema, generalni sekretar te organizacije konstatirao je kako je stanje na tom planu opterećeno problemima čije se rješavanje ne može odlagati. Kao primjer neodržive prakse naveo je postojanje “dviju škola pod jednim krovom”, što je zapravo eufemizam za etničku segregaciju učenika u školama u mješovitim hrvatsko-bošnjačkim sredinama.

U istim školskim zgradama u takvim sredinama učenici hrvatske odnosno bošnjačke nacionalnosti idu u odvojene razrede i uče po različitim nastavnim planovima i programima.

Greminger je kazao kako je prije petnaest godina, kada je uvedeno takvo rješenje, to možda bilo dobro da bi se kratkoročno premostili problemi dok se ne postigne dogovor o integriranom obrazovnom sistemu, no sada je ta praksa nedopustiva.

“Održavanjem ovakvog sistema učvršćuje se segregacija”, kazao je generalni sekretar OSCE-a.

Izvor: Agencije