Elitni bataljon slovenske vojske nije zadovoljio standarde NATO-a

Više je vojnika zbog promrzlina moralo tražiti pomoć sanitetske službe i ljekara, navodi POP-TV (Arhiva)

Zbog prošlosedmične neuspjele vježbe elitnog bataljona slovenske vojske pri osposobljavanju u skladu sa standardima NATO-a došlo je do svađe ministrice odbrane te zemlje i načelnika Glavnog štaba, a neki postavljaju i pitanje jesu li slovenski vojnici spremni za učešće u mirovnim operacijama u svijetu, otkriva televizijska stanica POP-TV.

Probleme u komunikaciji s Glavnim štabom i nekim generalima potvrdila je i ministrica odbrane Andreja Katič, rekavši za POP-TV da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provjere bataljonske grupe iz Maribora, koja je prošle sedmice učestvovala u provjeri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO-ovog kursa CREVAL, te da o lošim rezultatima nije na vrijeme informisana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.

Vježba podsjećala na ‘prvoaprilsku šalu’

Gotovo 800 izabranih najboljih slovenskih vojnika tokom prošlosedmične provjere na vježbalištu Poček kod Postojne trebalo je dobiti ocjenu kapaciteta i sposobnosti, ali se pokazalo da  Slovenija do 1. aprila ove godine neće biti spremna osposobiti taj broj vojnika da budu stvarno sposobni za operativno djelovanje, kako je obećala, tvrdi POP-TV

“Ono što su saveznici vidjeli na vježbalištu Poček više je podsjećalo na prvoaprilsku šalu. Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali manevrisati u prostoru, oprema koju im je osiguralo Ministarstvo odbrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina moralo tražiti pomoć sanitetske službe i ljekara”, navodi POP-TV.

Pokazalo se da nema nikakve mogućnosti da Slovenija do 2022. zaista formira borbeno spremnu bataljonsku grupu s naoružanjem i novim oklopnim vozilima o kojima se tek raspravlja, a za stanje se međusobno optužuju ministrica i Glavni štab, navodi POP-TV.

Kako tvrdi, zbog toga bi čak moglo doći u pitanje buduće učešće slovenske vojske u mirovnim operacijama, posebno u okviru SFOR-a na Kosovu, gdje učestvuje najveći kontingent vojnika iz Slovenije, u okviru stabilizacije i održavanja mira.

Izvor: Agencije