Rama: Lideri Kosova se ‘trude’ da prave nove probleme

Edi Rama: Priština se treba fokusirati na rješavanje problema s Beogradom kroz dijalog (EPA)

Albanski premijer Edi Rama kritikovao je kosovske političare u vezi sa inicijativom za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine, poručivši im da se ponašaju kao “krava koja daje puno mleka, a onda šutne kantu i prospe ga”.

Učestvujući u TV emisiji Vision Plus, Rama je prozvao predsednika Kosova Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika Skupštine Kadrija Veseljija da, “umesto da rešavaju velike probleme koje Kosovo ima, oni se trude da naprave nove”, prenosi Tanjug.

Osvrnuvši se na poslaničku inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, Rama je rekao da je to greška, koja bi ih suočila sa ozbiljnim posledicama, jer, prema njegovim rečima, to nije ništa drugo nego “izdaja” saveznika koji su im pomogli u “stvaranju države Kosovo”.

Vlada Kosova bez komentara

Prema Raminim rečima, Priština nikako ne bi trebalo da stvara nove probleme koje će “paralizovati Kosovo, već treba da se fokusira na rešavanje problema sa Beogradom kroz dijalog”.

“Stvaranje ovakvog problema je kao krava koja daje puno mleka, a onda šutne kantu i prospe ga”, rekao je Rama za pokušaj trojice kosovskih lidera da ukinu Specijalni sud.

U kabinetu Haradinaja kažu da ne znaju za ovu Raminu izjavu i da ne žele da je komentarišu.

Halil Matoši, politički savetnik premijera Haradinaja, kratko za Gazetaexpress rekao da ne želi da komentariše pisanje medija u Albanji.

“Vlada Kosova ne komentariše izjave albanskog premijera Edija Rame”, kazao je Matoši.

Trojica kosovskih lidera, koji su u početku podržavali poslaničku inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, pod snažnim pritiscima i pretnjama da bi to moglo da ih suoči sa ozbiljnim posledicama, odustali su od te namere.

Ko je na listi optuženih?

Prvi je to učinio Veselji, potom Haradinaj, a u četvrtak i Tači, koji je rekao da je formiranje Specijalnog suda “istorijska nepravda” za kosovske Albance.

Lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je ranije kazao da se Tači nije ozbiljno zalagao za ukidanje Specijalnog suda, već da je pokrenutom inicijativom samo hteo da vidi da li se njegovo ime nalazi na listi protiv kojih će biti podignuta optužnica.

Tači je u četvrtak rekao da ne zna imena onih koji će biti optuženi, kao ni šta će sadržavati optužnica, te pozvao svoje sugrađane, pripadnike bivše Oslobodilačke vojske Kosova da ne postoji ništa zbog čega bi trebalo da se plaše Specijalnog suda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO