Haradinaj podržao Specijalni sud i dobio vizu SAD-a

Ramushu Haradinaju je krajem decembra odbijen zahtev za američku vizu (EPA)

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, nakon britanske, dobio je i američku vizu, iako je krajem decembra njegov zahtev bio odbijen, zbog čega nije putovao u Ajovu.

Američka Ambasada u Prištini je Haradinaju odobrila zahtev za vizu nakon što je on odustao od podrške ukidanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova počinili tokom poslednjeg rata, preneo je portal Gazetaexpress.

Haradinaj je podršku inicijativi za ukidanje Specijalnog suda povukao pod pritiskom ambasadora zemalja “Kvinte”, posebno američkog ambasadora na Kosovu Grega Delavija, koji je u poslednjem upozorenju upućenom Haradinaju, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kadri Veseljiju poručio da će se u suprotnom oni suočiti sa ozbiljnim posledicama, prenosi Tanjug.

Mogu na Molitveni doručak kod Trumpa

Od podrške inicijativi za ukidanje Specijalnog suda najpre je odustao Veselji, koji je, kao predsednik Skupštine, tu inicijativu prosledio Haradinajevoj Vladi na mišljenje.

Iako je Haradinaj ranije rekao da će inicijativa u Vladi Kosova biti razmatrana u redovnoj proceduri, nije bilo zvaničnih informacija da se to i dogodilo.

Ipak, Haradinaj se u četvrtak oglasio, rekavši da Specijalni sud neće biti ukinut.

Haradinaju je američka viza najpre odbijena u decembru, kada je trebalo da putuje u Ajovu.

Kako su ranije preneli prištinski mediji, Haradinaj, Tači i Veseli su dobili poziv da prisustvuju tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu i sada više nema prepreka da se tom pozivu i odazovu.

Izvor: Agencije