Grabar-Kitarović: Hrvatska i Srbija ne smiju biti neprijatelji

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. februara (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem, tijekom njegova skorašnjeg posjeta Zagrebu, razgovarati iskreno i otvoreno kako bi se što prije počela rješavati otvorena pitanja između dviju zemalja.

Vučić bi trebao posjetiti Zagreb 12. i 13. veljače. Njegov posjet planiran za studeni prošle godine je odgođen.

Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio rekla da se Vučićev posjet pripremao mjesecima, “pa i dulje od toga”.

“Kad smo ga odgodili prošle godine htjeli smo da se steknu uvjeti da se u jednoj mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara sa srbijanskim predsjednikom o svim otvorenim pitanjima između dviju država”, rekla je Grabar-Kitarović u emisiji “S predsjednicom izvan protokola”.

“Ovo što smo vidjeli da se događa posljednjih dana je doista počelo eskalirati u jedan verbalni rat između Hrvatske i Srbije. Jako jednostavno, nisam to mogla dopustiti, odlučila sam to prekinuti. To je moja odgovornost, to je odgovornost državnika”, naglasila je hrvatska predsjednica.

Dodala je da bi “u ovakvoj situaciji najlakše bilo okrenuti glavu od svega, ponovno odgoditi posjet i ništa ne raditi i time možda skupljati političke bodove”.

‘Političari koji brinu o rejtingu nisu dobri za državu’

“Svjesna sam političkog rizika koji to nosi. Međutim, političari koji brinu o svom rejtingu nisu dobri za državu. Treba biti državnik koji razmišlja o tome što će u konačnici napraviti za svoj narod i za svoju državu”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da “što se tenzije prije smire to će biti lakše razgovarati o tim pitanjima”.

“Držim da što prije počnemo razgovarati o tim pitanjima da će prije sazrijeti vrijeme da se ona riješe”, rekla je.

Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio ponovila da je za nju “pitanje svih pitanja potraga za nestalima, za ljudima koje tražimo, za hrvatskim braniteljima, za civilima”.

“Rekla sam da će posjet biti uspješan ukoliko se nakon njega riješi sudbina i jedne osobe, i jednog hrvatskog branitelja i jednoga civila”, dodala je.

“Idemo u taj susret s namjerom da razgovaramo iskreno, da jedni drugima kažemo u čemu su problemi, i da se pokušamo približiti u njihovu rješavanju. Niz je tema o kojima treba razgovarati”, kazala je Grabar-Kitarović.

‘Bez razgovora, probleme nećete riješiti’

Hrvatska predsjednica naglasila je da se “Hrvatska i Srbija razlikuju u pogledima na prošlost, na 20. stoljeće”.

“Međutim, ono s čime se moramo suočiti su posljedice te prošlosti, a to su upravo nestali, to su mnoga druga pitanja koja proizlaze iz posljedica raspada bivše državne tvorevine, kao što je granična crta, kao što su arhivi i slično, ja ću biti zadovoljna ako dogovorimo tri do pet elemenata na kojima ćemo odmah početi raditi”, rekla je.

“Ukoliko ne razgovarate, probleme nećete ni riješiti. Ne smijemo biti neprijateljske države”, rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje je li bilo pritisaka iz EU-a i SAD-a da dođe do njezina susreta s Vučićem, Grabar-Kitarović je odgovorila: “Ne, apsolutno ne. Nikada nije bilo pritisaka. Ostavljeno je i nama i Srbiji da kao odgovorne države pristupimo rješavanju tih pitanja. Ali, kako ste vidjeli posljednjih dana, velika je potpora ovom sastanku, od SAD-a i EU-a, pa čak i do Rusije koja je isto tako pozdravila taj posjet.”

“Vjerujem i vidim prema reakcijama da je ogromna većina i hrvatskog i srpskog naroda umorna od prijepora iz prošlosti, i želi da se krene u jednu bolju konstruktivniju budućnost”, rekla je hrvatska predsjednica.

Vučić: Srbi i Hrvati imaju čudan odnos

O predstojećem posjetu Zagrebu, tokom susreta s državnim vrhom Austrije u Beču, govorio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izrazio je nadu da će “predstojeća poseta Hrvatskoj biti uspešna, a biće uspešna ako bude došlo do smanjenja tenzija i stavljanja tema prošlosti po strani”.

“Svom domaćinu, predsedniku Austrije Alexanderu Van der Bellenu, rekao da mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je reč o budućnosti”, rekao je Vučić.

“S tim u vezi, ne interesuju me komentari – ni u Zagrebu, ni u Beogradu – od onih koji bi da nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke. Vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO