Nobilo: Reakcije Hrvatske će biti žestoke ako bh. logoraši pokrenu tužbu

Anto Nobilo: Hrvatski je nacionalni interes da Hrvatska obešteti zatočenike logora Hrvatskog vijeća obrane (Anadolija)
Anto Nobilo: Hrvatski je nacionalni interes da Hrvatska obešteti zatočenike logora Hrvatskog vijeća obrane (Anadolija)

Predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine sastali su se u petak u Sarajevu sa zagrebačkim advokatom Antom Nobilom kako bi, nakon punomoćne presude Haškog tribunala “Prliću i drugima”, razgovarali o mogućem pokretanju tužbe protiv Hrvatske.

On je ponovio raniji stav da postoji osnova za tužbu protiv Hrvatske, prenosi Anadolija.

“Postoji osnova za tužbu, i to putem odgovornosti Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka. Dakle, tri ključna čovjeka Republike Hrvatske. Na taj način postoji i pripisana odgovornost Republici Hrvatskoj. Ali, odluku mora donijeti Udruženje logoraša, da li idu, ne ja”, rekao je Nobilo, dodajući kako bi tužba išla po logorima.

Pritisak izvršne vlasti na pravosuđe

“Ako krenemo, onda ćemo krenuti po logorima. Dakle, tamo gdje je veći logor, bit će skupna tužba. Ako ima nekoliko zatočeničkih centara unutar jedne općine, onda ćemo ići po općinama. Ići ćemo po modelu kako je i u haškoj presudi ‘Prlić i drugi’. U osnovi, to će biti pojedinačne tužbe. Dakle, tužbe logoraša, koji su nezakonito bili uhićeni i zatočeni, protiv Republike Hrvatske”, kazao je Nobilo.

Istakao je da je svjestan da će reakcije Hrvatske biti “vrlo žestoke”.

“Kada sam prvi put u medijima spomenuo to, odmah isti dan su predsjednica Republike [Kolinda Grabar-Kitarović], predsjednik Vlade [Andrej Plenković] i predsjednik Sabora [Gordan Jandroković] izjavili da Hrvatska nije odgovorna i zauzeli su čvrst stav, premda je to prejudiciranje i utjecaj izvršne vlasti na pravosuđe. O tome zadnju riječ treba reći pravosuđe, a ne političari. Ako dođe do podizanja 10.000, 15.000 ili 20.000 tužbi, reakcije će biti žestoke, ali radi se o temeljnim ljudskim pravima. Smatram da su temeljna ljudska prava iznad interesa država i interesa nacija i da nema sreće nacija i država koja se temelji na kršenju ljudskih prava. Ako je došlo do kršenja ljudskih prava, onda je najmanje što se može obeštetiti žrtvu. To je dobro i za Hrvatsku, i za Bosnu i Hercegovinu, radi rješavanja posljedica posljednjeg rata. Mislim da je hrvatski nacionalni interes, mada to nitko u Hrvatskoj ne misli, da Hrvatska obešteti zatočenike logora Hrvatskog vijeća obrane”, rekao je Nobilo.

Mešković: Žrtve ‘zahtijevaju’ tužbe

Dodao je kako se spominje cifra od 40.000 logoraša, naglasivši kako je vjerovatno nakon 25 godina njih 10.000 do 15.000 umrlo.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, istakao je da će na sastanku razgovarati o koracima koji slijede u narednom periodu kada je u pitanju podnošenje tužbenih zahtjeva za obeštećenje žrtvama.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je u slučaju ‘Prlić i drugi’ jasno kazao da postoji odgovornost Republike Hrvatske. Naravno, mi bismo voljeli da se sve to riješi mirnim putem. Želimo poslati poruku da ovo radimo nerado. Nije nam drago. Međutim, žrtve to zahtijevaju, žrtve sa terena. Ne bismo željeli da bilo koji naš korak učini bilo kakvu dodatnu podjelu i ne bismo željeli da stvori još veće tenzije u Bosni i Hercegovini. Zločin je učinjen, zločin je dokazan, žrtve postoje i žrtvama treba neko izvršiti reparaciju. Ko je kriv? Kriv je onaj čija je odgovornost dokazana u presudi ‘Prlić i drugi'”, rekao je Mešković.

Naglasio je da je svjestan svih poteškoća i prepreka s kojima će se suočiti u narednom periodu.

‘Sud je svoje kazao’

“Međutim, isto tako smo svjesni da ćemo vjerovatno i sigurno na kraju pobijediti i da će žrtve biti obeštećene. Ali, realnost je jedna. Koliko god ne uvažavali neke presude, te preusude su definitivne i konačne. Sud je svoje kazao. Da je sud drugačije kazao, mi uopšte ne bismo djelovali, poštovali bismo sve presude, kao i do sada”, kazao je Mešković.

Profesor Alaudin Veledar, jedan od bivših logoraša, izjavio je da su konačno morali doći do odluke da pokrenu ovu tužbu.

“Mi smo morali jedanput pokrenuti tužbu. Sud u Hagu je presudio i donio je presudu da je to bio međunarodni oružani sukob, znači da je izvedena agresija. Mi znamo šta je agresija. Dokazano je da su jedinice Herceg-Bosne učestvovale u zločinima”, rekao je Veledar.

Sastanku s advokatom Nobilom prisustvovali su brojni bivši logoraši i druge žrtve torture i djelovanja bivše samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosne na području Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO