Erjavec: Hrvatska daje negativan primjer zemljama regije

Karl Erjavec
Slovenski šef diplomatije poručio je da treba nastaviti dijalog Srbije i Kosova (EPA)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u petak da Hrvatska “nepoštivanjem” arbitraže o granici sa Slovenijom daje negativan primjer ostalim državama zapadnog Balkana na njihovu putu u Europsku uniju, zbog čega bi on mogao biti usporen.

“Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu, čime zemljama u regiji daje izuzetno negativan signal”, kazao je Erjavec u izjavi iz Sofije za Slovensku tiskovnu agenciju.

Dodao je da Hrvatska, osim sa Slovenijom, ima otvorena granična pitanja i sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, pa tako predstavlja “glavni problem” kad su u pitanju granični sporovi u regiji.

Obaveza je prihvatiti arbitražu

“EU uvijek ističe značenje vladavine prava, a ovaj slučaj pokazuje da Hrvatska ne poštuje nijedno načelo koje je važno za ulazak u EU”, kazao je Erjavec, dodavši da Zagreb time daje potencijalnim članicama na Balkanu negativan primjer, prenosi Hina.

“Njena je poruka, zapravo, da se može biti u EU bez poštivanja odluka arbitraža i međunarodnog prava, što je zasigurno vrlo negativan signal”, kazao je šef slovenske diplomacije.

On prisustvuje neformalnom zasjedanju europskih ministara za vanjske poslove s kandidatkinjama za članstvo, posvećenom novoj strategiji Europske komisije za širenje na regiju.

Kako prenose slovenski mediji, Erjavec je u svom dijelu rasprave neriješena granična pitanja država kandidatkinja s Hrvatskom naveo kao glavni problem koji bi mogao usporiti predviđanje da bi prve nove države iz regije na putu članstvo mogle zaključiti svoje pregovore do 2025. godine, rekavši da to nije realno.

“Hrvatska se pred ulazak u EU obvezala da će priznati rezultat arbitraže, a sada kaže da to više ne važi. Ako to postane praksa, ne treba očekivati da bi Srbija, koja s Hrvatskom ima još veći problem nego Slovenija, mogla postati članicom u prdeviđenom vremenskom okviru”, kazao je Erjavec, prenijeli su slovenski mediji.

Juncker: Granična pitanja se moraju riješiti

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je ranije da se granična pitanja na Balkanu moraju riješiti prije ulaska novih članica u EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako je Hrvatska otvorena za želje svih država zapadnog Balkana koje žele ući u EU, a da je pronalazak rješenja graničnog problema sa Slovenijom bliže nego što se čini.

“Sretan sam što EK sada slijedi otvoreniju strategiju kad je u pitanju proširenje”, rekao je on.

Naglasio je da sve zemlje moraju ispuniti kriterije za članstvo i istaknuo kako Hrvatska ima najsvježija iskustva s procesom ulaska u EU te kako je spremna svoja znanja podijeliti s drugima.

Pritom je posebice istaknuo Bosnu i Hercegovinu.

“Za nas je Bosna i Hercegovina prioritet. Postoji povijesna odgovornost i mi želimo pomoći”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

‘Pronalazak rješenje bliže nego se čini’

U vezi suradnje sa Srbijom, hrvatski premijer je istaknuo kako je Hrvatska u međuvremenu četvrti po redu ulagač u Srbiju i kako je krajnje vrijeme da se riješe problemi koji prate odnose dviju zemalja posljednjih 25 godina.

Naglasio je kako je povijesni teret još uvijek velik.

Hrvatsko-slovenski granični spor Plenković je opisao kao ozbiljan, ali je naglasio da ga ne treba pretjerano dramatizirati.

“Mi smo mnogo bliži pronalasku rješenja ovog problema nego što se to čini”, rekao je on.

Izvor: Agencije