Mogherini: Zapadni Balkan glavna tema sastanka u Sofiji

Federica Mogherini: Vidjet ćemo kako da ojačamo EU perspektivu zapadnog Balkana (AP)

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini kaže kako će zapadni Balkan biti glavna tema sastanka ministara vanjskih poslova EU-a koji se u četvrtak i petak sastaju u Sofiji.

Ona je najavila kako će razgovarati o jačanju EU perspektive regije i saradnji EU-a i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti i odbrane.

“Prva tačka naše agende je posao koji imamo sa zapadnim Balkanom. To je vrhunski prioritet za bugarsko predsjedavanje, ali i za EU institucije”, poručila je Mogherini po dolasku na neformalni sastanak Vijeća EU-a u Sofiji.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a 15. i 16. februara učestvuju na neformalnom sastanku Vijeća EU-a koji organizira Bugarska, kao trenutno predsjedavajuća članica EU-om.

Susret s ministrima iz regije

To je prva prilika da ministri EU-a razmotre novu Strategiju proširenja za zapadni Balkan, koju je početkom mjeseca predstavila Evropska komisija.

“Vidjet ćemo kako da ojačamo EU perspektivu zapadnog Balkana i početi s pripremama za samit EU – zapadni Balkan koji imamo u Sofiji”, poručila je Mogherini.

Ona je najavila kako će se ministrima EU drugog dana neformalnog sastanka Vijeća EU-a priključiti ministri iz država regije.

“S njima ćemo razgovarati, na prvom mjestu, o pitanjima sigurnosti i odbrane, što je vrlo važno za našu saradnju”, naglasila je.

Pored pitanja zapadnog Balkana, na sastanku u Sofiji EU šefovi diplomatija razgovaraju o situaciji u Siriji, kao i o pitanju denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Izvor: Agencije