Dva uvjeta Kosovu za viznu liberalizaciju

Na sastanku Duška Markovića i Ramusha Haradinaja razgovaralo se i o demarkaciji, ali ishod nije poznat (Tanjug)

Generalni direktor Evropske komisije za pregovore o susedstvu i proširenju Kristijan Danijelson poručio je Kosovu da mora da ispuni još dva uslova za dobijanje vizne liberalizacije: demarkaciju granice sa Crnom Gorom i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je posle sastanka sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem istakao da bez ispunjavanja ova dva uslova “Kosovo ne može da nastavi dalje”.

Prema njegovim rečima, “ispunjena su 93 od 95 uslova”, prenela je Koha.

Bez detalja o sporazumu o demarkaciji

“Postoje još dva koja treba ispuniti. Jedan je demarkacija [granice] sa Crnom Gorom, a druga je borba protiv korupcije. Postoji dosta napretka u borbi protiv korupcije. Ako su ova dva uslova ispunjena, onda možemo da nastavimo dalje. Danas ne mogu da kažem da li možemo da odgovorimo brzo”, kazao je Danijelson.

Ova izjava dolazi dan nakon završetka posete premijera Crne Gore Duška Markovića Kosovu.

Prilikom sastanka sa Haradinajem bilo je reči i o sporazumu o demarkaciji, ali, osim informacije da su o tome razgovarali i da postoji volja da se nađe rešenje, detalji o tome da li ima nekih pomaka nisu saopšteni.

Za Crnu Goru Sporazum o demarkaciji je završena stvar i Podgorica ne želi da se o tome ponovo pregovara.

Sa druge strane, deo parlamentarnih stranaka na Kosovu osporava sporazum, tvrdeći da su njime izgubili deo teritorije.

Još nije na dnevnom redu Skupštine

I sam Haradinaj je bio protivnik sporazuma dok je bio u opoziciji.

Nakon dolaska na vlast formirao je novu državnu komisiju za obeležavanje granice, koja je nakon razmatranja sporazuma i dokumentacije utvrdila da je Kosovo tim sporazumom izgubilo deo teritorije.

Krajem godine Vlada Kosova je Skupštini prosledila sporazum na usvajanje, zajedno sa izveštajem komisije, ali to pitanje još nije stiglo na dnevni red.

Izvor: Agencije