Plenković: S Vučićem otvorene sve teme, treba vremena

Andrej Plenković, Jean-Claude Juncker, Hrvatska, EU
Andrej Plenković i Jean-Claude Juncker su na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili i o problemima u regiji (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Bruxellesu da su sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tijekom posjeta Zagrebu otvorene sve teme i da je dogovorena metodologija daljnjih razgovora, ali je napomenuo kako je potrebno vrijeme da se sva otvorena pitanja do kraja rasvijetle.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Plenkovićem, da zemlje Zapadnog Balkana trebaju riješiti međusobna otvorena pitanja prije pristupanja, također naglasivši da je za to potrebno strpljenje jer je “otklanjanje posljedica ratova bolan i često težak proces”.

“Otvorili smo sve što je na stolu, dogovorili metodologiju daljnjih razgovora i rješavanja. Treba vremena da se sva ta pitanja do kraja rasvijetle i urede. Radimo na tome vrlo smireno i samosvjesno sa željom da njihovo rješavanje omogući otvaranje nove stranice u međusobnim odnosima”, rekao je Plenković za Tanjug.

Među temama koje su se na stolu u Zagrebu tijekom Vučićevog posjeta našle, naveo je pitanja procesuiranja raznih zločina i zaštite manjina, kao i pitanja vezana za nestale osobe, granice i ratnu odštetu.

“Da li su ta pitanja elementi Strategije EU za Zapadni Balkan, to nije bitno. Hrvatska ih rješava jer smatra da ih treba riješiti i to samo istinom i zaključenjem tih procesa koji su još uvek aktualni jer u proteklih 20 i nešto godina nisu riješeni. Možemo ići i prema pomirenju i prema suradnji i zajedničkom suživotu u EU-u”, istaknuo je on.

Plenković: Ispuniti kriterije

Hrvatska sa Srbijom, naveo je, ima odnose na dvije razine – aktualne i buduće s jedne strane i one vezane za prošlost s druge strane.

Što se tiče informacija koje mogu pomoći u rasvjetljavanju zločina počinjenih na teritoriju Hrvatske u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića, hrvatski premijer je rekao da je Zagreb “snažno za njih zainteresiran” uključujući vukovarsku bolnicu, ali i brojna druga mjesta u Hrvatskoj.

Hrvatska, istaknuo je Plenković, želi rješavati sva otvorena bilateralna pitanja sa susjedima, bili oni u EU-i ili izvan nje.

“U procesu pregovora želimo da svaka država ispuni kriterije koji su pred nju postavljeni – prije svega one propisane pravnim tekovinama EU-a i poglavljima”, rekao je.

Prema njegovim riječima, za probleme iz vremena raspada SFRJ postoje razni mehanizmi da se oni riješe – bilateralni razgovori, međunarodna pravosudna tijela, konačno i arbitraže, ali je, kako je istaknuo, na državama da odluče kojom metodologijom i tempom žele te probleme riješiti.

Komentirajući odluku Srbije o moratoriju na ‘zapaljive’ izjave, Plenković je rekao da su “novinari koji prate hrvatsku scenu mogli primijetiti da predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade ni u jednom trenutku – ni u kampanjama ni u redovnom poslu – nije krenuo putem tenzija ni neprimjerenih izjava”.

“Naša politika je da želimo da se sve manjine, posebno srpska, dobro osjećaju u društvu. Postoje akcijski planovi, proračunata sredstva, napor koji je više nego politički odlučan da riješimo sve što je otvoreno ili nije bilo adekvatno uređeno. Isto tako, želimo da položaj hrvatske manjine u Srbiji bude dobro uređen i da se primjenjuje bilateralni sporazum iz 2003.”, rekao je on.

Plenković je, također, kazao da je s Junckerom razgovarao i o europskim integracijama zemalja regije.

Juncker: Posljedice ratova traju dugo

“Juncker će s [povjerenikom EU-a za proširenje Johannesom) Hahnom za 15-ak dana posjetiti svih šest zemalja. Mi ćemo biti otvoreni, solidarni, spremni na podršku i uvijek njegovati načelo individualnih zasluga prema svakoj državi”, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara da prokomentira Vučićev posjet Zagrebu, Juncker je ocijenio taj posjet kao “zanimljiv”.

“Bit ću u regiji krajem veljače, početkom ožujka i razgovarat ću s relevantnim partnerima. Generalno, želim da zemlje regije jačaju međusobne odnose”, rekao je Juncker.

Upitan ima li EU ima instrument da spriječi jednu zemlju članicu EU-a da blokira zemlju kandidata, predsjednik EK je odgovorio da EU “ima kapacitet da objasni zemljama Zapadnog Balkana da moraju riješiti probleme, jer ako ih ne riješe – gubimo vrijeme”.

“Bolje ih je riješiti prije pristupanja. Uvijek je potrebno strpljenje, posljedice ratova traju dugo. Primjer su Njemačka i Luksemburg čiji spor traje 25 godina i to nakon pristupanja obje zemlje. To je bolan proces, često težak. Želim da se zemlje ponašaju tako da ne ugrožavaju EU nakon pristupanja”, zaključio je Juncker.

Juncker je dodao da je u Europskom parlamentu prošli tjedan spomenuo da se granična pitanja na Balkanu moraju riješiti prije ulaska novih članica u EU.

“To je vrlo komplicirano pitanje, koje u zapadnoj Europi ne razumiju niti su ikada pokušali razumjeti tu regiju, a čak ni oni koji žive tamo to ne razumiju”, rekao je Juncker.

Juncker je također izjavio da Komisija ne kaže tko je u pravu u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, dok je hrvatski premijer poručio da nije realno očekivati provedbu arbitražnog sporazuma.

‘Ne kažemo da je Slovenija ili Hrvatska u pravu’

“Mi ne kažemo Slovenija je u pravu ili Hrvatska je u pravu, Komisija je tu da pomogne. Želimo pomoći u rješavanju toga i mislim da ćemo i moći to učiniti”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je sudjelovao na radnom ručku s kolegijem povjerenika.

Premijer Plenković je podsjetio da je Hrvatska iz dobro poznatih razloga izišla iz arbitražnog procesa 2015. godine jednoglasnom odlukom Sabora.

“S te strane računati na opciju kojom bismo mi sada tek tako mogli prihvatiti arbitražnu presudu nije realno. Ono što je realno jest da postignemo dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

Istaknuo je da je hrvatska strana predstavila Sloveniji određene ideje i da je hrvatski prijedlog odličan temelj za dogovor.

“Istodobno, smatramo da nije dobro poduzimati jednostrane korake, a najgori scenarij je kada se problem koji postoji između država prenosi na naše sugrađane. Zbog toga mi je iskreno žao i smatram da se to nije trebalo dogoditi, a ovdje se referiram na kazne koje se upućuju ribarima. Mi smo to napravili jer štitimo naše nacionalne interese, ali ne osjećamo se ugodno da se nalazimo u takvoj situaciji. Mi, obrnuto, pozivamo i ovaj put uz potporu predsjednika Junckera kolegu [slovenskog premijera Miru] Cerara da sjednemo za stol s našim timovima i da pokušamo naći rješenje koje će biti dobro za Hrvatsku i Sloveniju. Mislim da i jedna i druga zemlja imaju važnih tema, a na europskoj agendi ima puno relevantnih i značajnijih točaka na kojima imamo zajednički i jedinstven stav”, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije