Marković na Kosovu: Pitanje državne granice riješit ćemo kao prijatelji

Premijer Crne Gore je s kosovskim kolegom Ramushem Haradinajem održao konferenciju za novinare (Anadolija)

Kao pravi prijatelji, tražimo najbolje rješenje za ratificiranje sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, izjavio je u srijedu premijer Crne Gore Duško Marković tokom posjete Kosovu.

Nakon sastanka delegacije dvije zemlje u Prištini, premijer Crne Gore je s kosovskim kolegom Ramushem Haradinajem održao konferenciju za novinare, na kojoj je kazao da Crna Gora s Kosovom nema problema, ali da postoje neka otvorena pitanja, čija će se rješenja pronaći u duhu saradnje.

Podsjetio je da je pitanje demarkacije u crnogorskoj Skupštini završeno, ali da taj sporazum nije ratificiran u Skupštini Kosova.

“Crna Gora želi da, kao dobar susjed, kao prijatelj, pomogne da se to pitanje riješi, da dođemo do sporazuma o državnoj granici. Mi ne želimo u ovom trenutku određene razlike pretvorimo u naš problem i otvoreno pitanje. Dakle, o tome smo razgovarali u najboljoj namjeri, kao pravi prijatelji, i u nastavku našeg dijaloga, koji već imamo i koji ćemo obezbijediti. Tražićemo najbolja rješenja kako bi imali ratifikovan sporazum i kako bi Kosovo dobilo novu, veliku priliku kada je u pitanju evropska integracija”, kazao je Marković.

Ekonomska saradnja

Također je istakao da odgovorni političari donose brze i kvalitetne odluke i ne odugovlače, jer samo takve odluke vode ka brzom napredovanju zemalja.

Haradinaj je rekao da postoji dobra volja da se izađe iz postojeće situacije i da se nada da će se riješiti to pitanje.

On je kazao da je za Vladu i narod Kosova čast što je Marković u prvoj, historijskoj posjeti Kosovu, kao premijer Crne Gore, te je naglasio da ova posjeta svjedoči da su narodi Crne Gore i Kosova ne samo susjedi, već i prijateljski narodi.

“Ti dobri odnosi, koje potvrđuje i ova posjeta, i sva dešavanja između dvije zemlje u period koji dolazi, duboko sam ubijeđen, bit će dobar primjer za odnose među svima nama u regiji”, rekao je Haradinaj.

“Želimo da u budućnosti podržimo Kosovo na njegovom evropskom i evroatlanskom putu. Mi, kao članica NATO-a i kao zemlja na poodmaklom putu u evropskim integracijama, želimo da vam prenesemo naše iskustvo i da vam pomognemo”, naveo je Marković.

On je istakao da Crna Gora želi i dobru ekonomsku saradnju te da je, u cilju poboljšanja ekonomske saradnje, predložio da se odmah uspostavi saradnja dvije privredne komore, da se potpišu memorandumi saradnje i da se ostvari saradnja na infrastrukturnim projektima.

Dugoročni strateški odnosi

Crnogorski premijer se zahvalio Haradinaju na razumijevanju da se položaj crnogorske zajednice na Kosovu poboljša kroz usvojenu Strategiju za integraciju i unapređenje položaja Crnogoraca na Kosovu.

“Moja posjeta nije imala za cilj da utvrđujemo datume, nego da potvrdimo dugoročne strateške odnose i vjerujem da će usvojena strategija poboljšati položaj crnogorske zajednice na Kosovu”, kazao je on.

Premijer Kosova je rekao da su po tom pitanju već ispunjeni neki od zahtjeva i naglasio je da na Kosovu postoji jedinstvo po pitanju zahtjeva za podizanjem položaja crnogorske zajednice na ustavni nivo.

Na pitanje da prokomentiraju dolazak pripadnika Vojske Crne Gore na Kosovo u sastavu KFOR-a, Haradinaj je kazao da su oni dobro došli, jer je Crna Gora članica NATO-a.

Marković je rekao da je slanje dva crnogorska oficira u Glavni štab KFOR-a doprinos Crne Gore miru i stabilnosti u regiji te da je to i obaveza koja proizilazi iz članstva u NATO-u.

Izvor: Agencije