Thaci: Ove godine ‘historijski’ sporazum sa Srbijom

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine, Hashim Thaci smatra da je to bila 'historijska nepravda' (Arhiva)

Kosovo očekuje da će ove godine riješiti veoma bitna pitanja sa Srbijom postizanjem “historijskog” sporazuma, kazao je za Reuters predsjednik Kosova Hashim Thaci.

“Sporazum između Kosova i Srbije, koji će se, vjerujem, dogoditi 2018. godine, bit će historijski, sveobuhvatan dogovor, koji će rezultirati članstvom Kosova u Ujedinjenim narodima”, tvrdi on.

Thaci je dodao da će sporazum sa Srbijom donijeti punu normalizaciju odnosa, iako se, kako navodi Reuters, od dvije strane možda neće tražiti da priznaju jedni druge kao nezavisne države.

Kosovo nema šta da krije

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine, Thaci smatra da je to “bila historijska nepravda, ali zbog očuvanja strateškog partnerstva sa SAD-om, Evropskom unijom i NATO-om, mi smo formirali taj sud”.

“Kosovo nema šta da krije”, kaže on.

Na pitanje šta bi učinio ako bi bio pozvan da se pojavi pred Specijalnim sudom kao svjedok ili optuženi, Thaci je odgovorio: “Predsjednik, ili bilo koji drugi građanin ove zemlje, nema razloga da se plaši.”

“Mi nikada nismo prekršili kosovske, ni međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, čovjeka koji je počinio genocid”, kazao je Thaci misleći, pri tome, navodi Reuters, na bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Izvor: Agencije