Zaev: Ime koje je pogodno za EU i NATO valja i Makedoniji

Zoran Zaev je zahvalio Turskoj na podršci koju pruža Makedoniji kada je riječ o članstvu u NATO-u (Anadolija)

Premijer Makedonije Zoran Zaev, govoreći o sporu oko imena s Grčkom, koji traje duži vremenski period, izjavio je u ponedjeljak kako će rješenje koje bude pogodno za Evropsku uniju i NATO biti pogodno i za Makedoniju.

On je s turskim kolegom Binalijem Yildirimom, nakon tete-a-tete sastanka i sastanka delegacija dvije zemlje u palati Cankaya u Ankari, održao konferenciju za medije, prenosi Anadolija.

Makedonski premijer je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Turskoj, a smatra kako je ovaj poziv značajna prilika za učvršćivanje prijateljstva i odnosa.

Još je jednom osudio je pokušaj državnog udara u Turskoj, za kojeg Ankara tvrdi da su ga pokušali izvesti sljedbenici imama Fetullaha Gulena.

 

”Podržavamo institucije Republike Turske koje su izabrane demokratskim putem”, rekao je Zaev.

Dodao je kako je na sastancima razgovarano o razvoju ekonomskih odnosa između Makedonije i Turske te da turske kompanije pokazuju veliki interes za investiranje u Makedoniju.

Zaev je zahvalio Turskoj na podršci koju pruža Makedoniji kada je riječ o članstvu u NATO-u.

“Investicije u Makedoniji i proces članstva u NATO-u su važni za ostvarivanje strateških ciljeva i ekonomski razvoj naše zemlje”, kazao je Zaev.

Izrazio je želju da se, u skladu s interesima obje zemlje, razvije saradnja na poljima energije, poljoprivrede, industrije, građevine, infrastrukture, odbrane i sigurnosti.

Smatra kako je vrlo važan i razvoj kulturoloških odnosa.

“Turci koji žive u Makedoniji imaju pravo razvijati svoj jezik i kulturu. Ovaj primjer koji spaja razlike u Makedoniji je jedna od vrijednosti koje ćemo moći ponuditi EU i NATO-u”, rekao je Zaev.

 

Vjeruje kako će dolazak turskih investitora u Makedoniju, upoznavanje zemlje i razmatranje mogućnosti za investicije biti korisni za građane obje zemlje.

Zaev se osvrnuo i na spor oko imena koji imaju s Grčkom.

“O tome smo razgovarali i s premijerom [Binalijem]. Republika Turska podržava i zalaže se za rješenje koje će biti prikladno za obje strane. Rješenje pogodno za NATO i EU bit će pogodno i za nas”, kazao je Zaev, koji je dodao kako se nadaju podršci prijatelja u pronalasku rješenja, s obzirom da spor oko imena s Grčkom traje 25 godina.

Izvor: Agencije