Thaci: Specijalni sud ne može i neće biti ukinut

Specijalni sud je formiran na osnovu odluke kosovskog parlamenta od 2015. (Arhiva)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ne može i neće biti ukinut, prenio je prištinski portal GazetaExpress.

“Specijalni sud ne može biti ukinut i neće biti ukinut. To je stav države, a ne mišljenje”, rekao je Thaci na konferenciji za novinare povodom 10. godišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti.

Portal GazetaExpress navodi da je Thacijevo odustajanje od ukidanje “specijalca” došlo nakon što je predsjednik parlamenta i vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veseli prvi iznio stav da je poslanička inicijativa za ukidanje Specijalnog suda neprihvatljiva.

Kritike ambassador zemalja Kvinte

Ovaj medij podsjeća da je i premijer Ramush Haradinaj odustao od podrške ukidanju Specijalnog suda, te da je to saopćio sinoć u intervjuu Deutsche Welleu.

Specijalni sud je formiran na osnovu odluke kosovskog parlamenta od 2015. godine. 

Thaci je ranije izjavio da je odluka o formiranju Specijalnog suda nepravedna i da se prilikom njenog donošenja saglasio zbog toga što je bio pod velikim pritiskom međunarodne zajednice.

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda, koja je u prvom trenutku imala podršku tri predstavnika vlasti u Prištini, naišla je na žestoke kritike ambasadora zemalja Kvinte, posebno američkog ambasadora Grega Delawiea koji im je zaprijetio da će, ukoliko inicijativa bude prihvaćena u parlamentu, oni trpiti ozbiljne posljedice.

Izvor: Agencije