Hrvatska odbacuje optužbe da se miješa u unutrašnja pitanja BiH

Ashdown, Schwarz-Schilling i Bildt su ocijenili nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Komšića za člana Predsjedništva BiH (Arhiva)

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosne i Hercegovine da se miješa u unutrašnja pitanja te susjedne države i optužila ih da su oni djelimično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling nedavno su ocijenili nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je u oktobru pobijedio Dragana Čovića, dosadašnjeg člana državnog Predsjedništva i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

U Zagrebu osporavaju Komšićev legitimitet, jer navode kako je on glasovima Bošnjaka pobijedio Čovića.

‘Nije miješanje, nego obaveza’

Odbacujući optužbe za miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako ima obavezu pomno pratiti zbivanja u susjednoj državi.

“Za razliku od trojice bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini, Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, već ispunjava svoje međunarodne obveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njezin ustavni i pravni poredak”, navodi se u saopćenju MVEP-a.

“Nažalost, konstitutivni narodi, dijelom i zbog odluka nekih visokih predstavnika, trenutačno nisu jednakopravni, što je razlog za ozbiljnu zabrinutost i što može štetiti funkcionalnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine.”

Iz MVEP-a navode kako je posljednji primjer neravnopravnosti to što je hrvatski član državnog Predsjedništva “po treći put izabran pretežno glasovima pripadnika bošnjačkog naroda”.

Test je formiranje federalnog Parlamenta

“Dakle, za razliku od ostala dva konstitutivna naroda, Hrvati ponovo nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, premda je jedan kandidat dobio preko 80 posto njihovih glasova, već je za njihovog predstavnika izabran kandidat koji je dobio veću potporu, ali u krajevima gdje je broj hrvatskih birača zanemariv”, ističe Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U ovom ministarstvu kažu kako će iduća prilika za testiranje vladavine prava biti formiranje Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio neke odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine upravo zato što “nisu osiguravale legitimnu i proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tome tijelu”.

“Zato je sada izuzetno važno da nadležne institucije u cijelosti poštuju odluku Ustavnog suda i osiguraju proporcionalnu i legitimnu zastupljenost u tom visokom domu. Svako drukčije rješenje bilo bi teška povreda vladavine prava i negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, s vrlo negativnim posljedicama“, upozorava službeni Zagreb.

Schwatz-Schilling: Zagreb laže

U pismu šefici evropske diplomatije Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova Evropske unije, trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini ustvrdili su kako je izbor Komšića legitiman, jer ni Ustav, ni Izborni zakon Bosne i HercegovineH ne kažu da članove bh. Predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke grupe.

“Miješaju Izborni zakon s pitanjem izbora članova Predsjedništva, a to je ogromna laž, s kojom u Bosni i Hercegovini kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića”, rekao je Schwarz-Schilling u izjavi za medije.

Njemački političar je pojasnio kako su se bivši visoki predstavnici na pismo odlučili s ciljem da “zaustave diplomatsku ofanzivu Hrvatske” i optužio hrvatske zvaničnike da “lažu” kada opisuju stanje u susjednoj državi.

Izvor: Agencije