Lavrov: Zapad očajnički želi promijeniti ime Makedoniji

Zapad pokušava diskreditirati izbore u Bosni i Hercegovini, tvrdi Sergej Lavrov (EPA)

Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, smatra da “Zapad očajnički želi promjenu imena Makedonije početkom 2019. godine”, a za Bosnu i Hercegovinu kaže da u njoj “destabilizirajuću ulogu igra upravo visoki predstavnik [međunarodne zajednice], koji treba biti jamac provedbe mirovnog sporazuma”.

“Jasan je dokaz da se SAD i Europska unija redovno miješaju u unutarnja pitanja Makedonije. Tamo je vođena očita kampanja uvjeravanja građana te države da glasaju za Prespanski sporazum na referendumu 30. rujna. Kao što znamo, referendum nije uspio”, kazao je on za grčki list Efimerida ton Sintakton.

Prema njegovim riječima, odluka o podršci ustavnim izmjenama “progurana je u makedonskom parlamentu ucjenama i podmićivanjem članova opozicije”.

“Strani diplomati, uključujući američkog veleposlanika [u Skoplju], bili su izravno umiješani u to. Sada očajnički pokušavaju finalizirati sporazum početkom 2019. godine”, naglasio je Lavrov.

‘Protektorat režima’ u BiH

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Lavrov je istaknuo kako “protektorat tamošnjeg režima, koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj Bosne i Hercegovine i ometa proces pomirenja”.

“Destabilizirajuću ulogu u Bosni i Hercegovini igra visoki predstavnik”, smatra ruski dužnosnik.

Ukazao je kako “protektorat režima onemogućava razvoj Bosne i Hercegovine, proces pomirenja, punu provedbu mirovnog sporazuma, iako je uloga visokog predstavnika da bude jamac njegove provedbe”.

“Sada pokušavaju diskreditirati izbore u Bosni i Hercegovini i stvoriti dojam da je pobjeda čelnika Srba u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika nezakonita”, rekao je Lavrov.

‘NATO i EU destabiliziraju Balkan i Evropu’

Šef ruske diplomacije govorio je i o stanju drugdje na Balkanu, rekavši kako jačanje prisustva NATO-a i Europske unije u regiji “vodi ka dubljoj destabilizaciji Europe”.

Moskva je, kako je rekao, “zabrinuta zbog tih težnji”.

“Situacija na Balkanu stvara zabrinutost. Vidimo da NATO i EU balkanske zemlje stavljaju pred lažan izbor: želi li biti uz Moskvu, ili uz Washington i Bruxelles”, kazao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, takve aktivnosti “vode ka povećavanju tenzija i novim linijama podjela”.

Kad je situacija na Kosovu u pitanju, smatra da je “ugled EU-a i njezina sposobnost da natjera kosovske Albance da ispune vlastite obveze dovedena u pitanje”.

‘Kosovo je epicentar nestabilnosti’

“Kosovo i dalje ostaje epicentar nestabilnosti [na Balkanu]. Kosovo ne samo da otvoreno sabotira primjenu dogovora sa Srbijom postignutih uz posredovanje EU-a, već i poduzima nove provokacije”, rekao je Lavrov.

Uz podsjećanje kako se ništa u procesu stvaranja zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu ne događa više od pet godina, upozorava kako, “umjesto toga, Kosovo uvodi pristojbe na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine te namjerava formirati vojsku”.

“Te mjere [pristojbe] usmjerene su upravo na stvaranje nemogućih uvjeta za preživljavanje Srba na Kosovu”, ocijenio je Lavrov.

Izvor: Agencije