Dio opozicije u Srbiji u ‘paralelnom parlamentu’

Poslanici dela opozicije, koji su proveli noć između četvrtka i petka u Skupštini Srbije, u znak protesta što im je, kako tvrde, četiri dana bilo onemogućeno da u skupštinskoj raspravi obrazlože svoje amandmane na budžet za 2019. godinu, poručili su u petak da je to početak otpora u parlamentu, a da će protest nastaviti u subotu na Studentskom trgu u Beogradu.

“Mislim da je nešto krenulo da se dešava. Jedno je bunt u skupštini, a drugo su ulični protesti i građanski bunt protiv nakaradne vlasti. Pridružujemo se protestu sutra kod Filiozofskog fakulteta. To je prirodan nastavak”, rekao je novinarima u Skupštini Boško Obradović.

Odbacio je tvrdnje da će to biti nasilni protesti, navodeći da se oni upravo bore protiv nasilja.

‘Mala pobeda’ opozicije

Poslanici Demokratske stranke, Pokreta Dveri, Narodne stranke, Socijaldemokratske stranke i nezavisni poslanici noć su proveli u predvorju skupštinske dvorane, držeći konferencije za medije na svaka dva sata, nazvavši to radom u “paralelnom parlamentu”.

Obradović rekao je da su poslanici ovim načinom borbe vratili malo časti Domu Narodne skupštine i da su ostavrili “malu pobedom” nad vlašću.

Parlamentarna većina u Skupštini Srbije u međuvremenu je usvojila budžet za 2019. godinu, kojim je predviđen deficit od 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda.

U budžetu je predviđen novac za povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto, kao i veća suma za penzije, dok je za kapitalne investicije u narednoj godini izdvojeno 30 odsto više nego ove godine.

Ministarstvo finansija tvrdi da je budžet “uravnotežen”, dok opozicione stranke insistiraju na tome da je državni novac za 2019. godinu planiran na štetu društvenog napretka, najranjivijih delova društva i socijalnih kategorija, dok se na drugoj strani previše izdvaja za vojsku i policiju, a manje za obrazovanje.

Za odbranu šest puta više nego za prosvjetu

Opozija, između ostalog, ukazuje na to da je, prema predlogu budžeta, Ministarstvu odbrane namenjeno 34 odsto novca, a samo šest odsto za Ministarstvo obrazovanja.

Opozicioni poslanici zatražili su u petak ujutro da predsednica Skupštine Maja Gojković sazove sednicu kolegijuma parlamenta, na kojoj bi se šefovi poslaničkih klubova “u civilizovanoj atmosferi” dogovorili kako će dalje raditi, uz primedbu da su u skupštinskoj raspravi “postale besmislene aktivnosti poslanika vladajuće koalicije, koji troše vreme za rad podnoseći amandmane od kojih kasnije odustanu”.

Narodna stranka, nekadašnjeg šefa diplomatije i bivšeg predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića, saopštila je da se zalaže za aktivan bojkot parlamenta i svih drugih institucija.

Izvor: Al Jazeera i agencije