Crna Gora: Medojeviću i drugima imunitet samo u parlamentu

Imunitet je garantiran samo u slučaju davanja mišljenja, odnosno vrijednosnih stavova, navodi sud (EPA)

Zastupnički imunitet važi samo od početka do zaključenja sjednice Skupštine Crne Gore i ne postoji imunitet za izjave koje se daju izvan parlamenta, obrazložio je Apelacioni sud Crne Gore svoj stav o odbijanju žalbe Nebojše Medojevića na odluku o zatvoru.

Jedan od čelnika opozicijskog Demokratskog fronta upućen je u zatvor zbog odbijanja da svjedoči, prenose podgorički mediji.

U obrazloženju, Apelacioni sud navodi da je za Medojevića mjera zatvora, a ne pritvora, određena jer je prošlog ljeta, pred Specijalnim državnim tužiteljstvom i nakon što je bio novčano kažnjen, ponovno odbio svjedočiti u predmetu formiranom zbog javno izgovorenih tvrdnji. 

Medojević je izjavio da “pouzdano zna” kako bivšem gradonačelniku Podgorice Momiru Mugoši neće biti određen pritvor zbog toga što je glavnom specijalnom tužitelju Milivoju Katniću dao mito od 100.000 eura.

Pozivanje na imunitet – neosnovano

“Zatvor traje dok svjedok ne pristane da svjedoči ili dok njegovo saslušanje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže dva mjeseca. Iz navedene zakonske odredbe jasno proizilazi da se protiv svjedoka mogu primijeniti procesne kazne, novčana i zatvor, ukoliko odbije da svjedoči.

Prije davanja iskaza je opomenut da je dužan da govori istinu i da ne smije ništa da prećuti niti da odbije da svjedoči”, navedeno je u rješenju Apelacionog suda.

Sud je ocijenio i da je pozivanje Medojevića na zastupnički imunitet “neosnovano”, jer je “imunitet garantovan samo u slučaju davanja mišljenja, odnosno vrijednosnih stavova”.

Ustavni sud radi na žalbi

Podgorički Dan javlja i da Ustavni sud Crne Gore radi na žalbi Nebojše Medojevića te je u toku prikupljanje potrebnih podataka za vođenje postupka.

Medojevićevi pravni zastupnici predali su u četvrtak Ustavnom sudu ponovljeni zahtjev za hitno postupanje po prijedlozima za privremenu mjeru, kao i prijedlog za hitno postupanje po ustavnoj žalbi.

Sud može donijeti privremenu mjeru da Medojević izađe iz zatvora dok ne donese konačnu odluku o ustavnoj žalbi i to bi trebao uraditi po hitnom postupku.

Ustavni sud nema precizan rok da se odredi o ustavnoj žalbi na osnovu koje treba utvrditi jesu li niži sudovi prekršili Ustav kada su donijeli odluke o hapšenju zastupnika, a da im prethodno nije ukinut imunitet.

Izvor: Agencije