Američki ambasador: Prodaja F-16 kad Izrael prihvati tehničke uvjete

Američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji (EPA)

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u petak je, vezano uz problem oko prodaje modificiranih izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

“Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena”, kazao je Kohorst na blagdanskom domjenku i oproštajnoj svečanosti izraelske veleposlanice Zine Kalay Kleitman.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”.

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Locheed Martin moraju obaviti posao pošto su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”, prenosi Hina.

Kohorst: Izraelci nemaju izbora

“Iako nisam uključen u pregovore, mislim da Izraelci jednostavno nemaju izbora jer se radi o intelektualnom vlasništvu Lockheed Martina i oni moraju dati zeleno svjetlo za transfer”, rekao je američki veleposlanik novinarima.

Na pitanje da li smatra da je Izrael, prešutivši da je naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave, nepošteno pobijedio na javnom natječaju za borbene zrakoplove vrijedne 500 milijuna američkih dolara, odgovorio je da “ne zna koja je bila njihova pregovaračka strategija”.

“Uvjeren sam, međutim, da su svoju ponudu dali u dobroj vjeri”, rekao je Kohorst i istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael “veliki saveznici” i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

Izraelska veleposlanica je izrazila nadu u pozitivan ishod slučaja jer je “u interesu i američke i izraelske strane da se tehnički problem riješi”.

“Svi smo zainteresirani da nađemo rješenje i uvjerena sam da će tako biti”, kazala je Kleitman i pozvala na “strpljenje”.

“Nadam se da će se sve riješiti do kraja godine”, dodala je izraelska veleposlanica kojoj za mjesec dana ističe četverogodišnji mandat.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je ranije u petak da s Hrvatskom i Izrealom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacija da SAD blokirao taj posao.

Potrebno američko odobrenje

Izraelski su mediji prethodno objavili da američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj.

Američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje zrakoplove odobriti da ih proda trećoj zemlji.

Iz američkog veleposlanstva u petak poručuju da “surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16”.

“Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora”, naglašava američka strana.

“U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja”, navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva.

Plenković: Hrvatska nije u opterećujućoj situaciji

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da Hrvatska “nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno” te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

“Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je na izraelskoj strani”, smatra Plenković.

Kao važnu činjenicu istaknuo je  da je teret odgovornosti na osiguravanju, odnosno dobivanju suglasnosti koju SAD moraju dati bilo kome tko je nekada od njih kupio neku vrstu naoružanja – na izraelskoj strani. 

“Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što je eventualno na stvari je dogovor između Izraela i SAD-a, kaže Plenković.

Ne vjeruje ni da postoji mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova.

Krstičević: Nismo službeno obaviješteni

Oglasio se i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, rekavši kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest o tome da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova F-16 Hrvatskoj.

“Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati”, rekao je Krstičević novinarima u Splitu.

Po njegovim riječima, američka Vlada dala je državi Izrael dopuštenje da može nuditi svoje F-16 Hrvatskoj.

“Taj dokument imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan avion, da će produženje radnog vijeka aviona biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporučenje je također odgovornost države Izrael. I na osnovi tih dokumenata i tendera mi smo kroz proces donijeli odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, a proces je bio zakonit i transparentan”, rekao je Krstičević.

Kupljeni avioni stari 30 godina

Izraelski mediji pišu da je Washington ljutit jer smatra da je Izrael nadogradnjom elektronskih sustava u inače američki zrakoplov nepošteno profitirao u njihovoj prodaji Hrvatskoj.

Hrvatska se Vlada u ožujku odlučila na kupnju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak starih tridesetak godina.

Prethodno je, u ljeto 2017. godine, poslala zahtjev za nabavu zrakoplova u pet država – SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu.

U listopadu prošle godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

Izvor: Agencije