Bivšem šefu kontraobavještajaca mjesec dana pritvora

Po svjedočenju optuženih, upravo je Vladimir Atanasovski organizirao upad u Sobranje (EPA)

Bivšem šefu makedonske Uprave za sigurnost i protuobavještajne poslove Vladimiru Atanasovskom, koji je uhapšen zbog uloge koju je imao u organiziranju upada u Sobranje u travnju prošle godine, određeno je 30 dana pritvora.

Agencija MIA prenosi da mu je pritvor određen zbog mogućnosti bijega, utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Atanasovski je priveden u utorak navečer po nalogu Tužiteljstva za organizirani kriminal.

Priveden je pod sumnjom da je bio jedan od organizatora upada u makedonski parlament 27. travnja prošle godine, zbog kojeg se skupini od 33 sudionika već sudi po optužnici za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije, javljaju makedonski mediji.

Privođenje Atanasovskog je zatražila tužiteljica za organizirani kriminal Vilma Ruskovska, nakon što su na tom suđenju dva optužena svjedočila da je Atanasovski bio jedan od organizatora i nalogodavaca nasilja u parlamentu, zajedno s bivšim načelnikom za službe prisluškivanje u upravi kojoj je bio na čelu Nikolom Boškovskim i savjetnikom predsjednika Makedonije Sinišom Aleksoskim.

Smijenjen nakon izbora

Po svjedočenju optuženih, upravo je Atanasovski organizirao upad u Sobranje, kupovanje kapa “fantomki” za sudionike nasilja, osigurao je i vozilo pred zgradom parlamenta iz kojeg su određeni sudionici upada uzimali oružje.

Ruskovska je potvrdila da je zbog tog svjedočenja zatražila od kaznenog suda u Skoplju da odredi pritvor Atanasovskom.

Vladimir Atanasovski bio je na čelu Uprave za sigurnost i protuobavještajne poslove Makedonije od 1. rujna 2016. godine, nekoliko mjeseci prije izbora na kojima je VMRO DPMNE izgubio vlast.

Tu je dužnost obavljao do lipnja 2017. godine, kada je koalicija Socijaldemokratskog saveza Makedonije i Demokratska unija za intergraciju uspjela formirati Vladu.

Izvor: Agencije