Srbija i BiH uputit će zajedničko pismo EU-u zbog carina s Kosova

Kamioni na granicama najvidljiviji su oblik zatvorenosti granica, ali postoje i drugi, kao zatvoreno tržište rada (EPA)

Srbija i Bosna i Hercegovina uputit će zajedničko pismo državama članicama Evropske unije povodom uvođenja stopostotne carine na robu iz te dvije zemlje jer je to posljednja šansa da EU od Prištine zatraži hitno i neodgodivo ukidanje tih mjera, saglasili su se danas u Beogradu ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, prenosi Anadolija.

Kako je saopćeno iz Ljajićevog kabineta, Ljajić i Šarović konstatovali su da je zbog uvedene takse od 100 posto trgovina Srbije i Bosne i Hercegovine s Kosovom praktično onemogućena. 

Dvojica ministara izrazila su zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja dosad nije uvjerila Kosovo da povuče mjere.

Saglasnost za buduću koordinaciju

Ljajić i Šarović u tom su se smislu dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU-a, s obzirom na to da se 17. decembra održava Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kojem će biti razmatrano kako institucije u Prištini primjenjuju SSP.

Ocijenili su da je to posljednja šansa da EU od Prištine zatraži hitno i neodgodivo ukidanje spomenutih mjera ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju SSP-a između EU-a i Kosova.

“Naime, povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje”, navedeno je u saopćenju.

Ljajić i Šarović saglasili su se da i ubuduće koordiniraju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama kako bi kosovske mjere što prije bile ukinute.

Izvor: Agencije