Sporazum šest stranaka o budućem djelovanju u Kantonu Sarajevo

Potpisnici su spremni za stvaranje ambijenta za unapređenje sigurnosti, borbu protiv korupcije te podizanje kvaliteta životne sredine (Fena)

Predstavnici šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Nezavisna bh. lista) potpisali su u utorak usaglašeni dokument u kojem su navedeni osnovni principi djelovanja u mandatnom periodu 2018–2022. u tom kantonu.

Potpisnici dokumenta izrazili su opredijeljenost za saradnju, “mijenjajući postojeću negativnu praksu formiranja neprincipijelnih i neprogramskih koalicija”, prenosi Fena.

Stranke potpisnice obavezale su se na poštivanje principa, među kojima je da formiranje skupštinske većine na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, kao ni koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Programska načela i konkretne mjere

“Vlada KS-a će biti formirana na programskim načelima, konkretnim mjerama, zakonima i javnim politikama”, piše u dokumentu.

Potpisnici su spremni za stvaranje ambijenta za unapređenje sigurnosne situacije i borbu protiv korupcije, kao i provoditi mjere u cilju podizanja kvaliteta životne sredine, smanjenja onečišćenja zraka i sprečavanja drugih ekoloških rizika.

Također, jedna od aktivnosti koja će se nastojati provesti jest preispitivanje efikasnosti svih nadzornih i upravnih odbora pod ingerencijom KS-a.

Predstavili su i mandatara za sastav nove vlade KS-a, Edina Fortu iz Naše stranke.

Do kraja decembra nova vlada KS-a

“Prvi put da imamo ovakvo nešto na političkoj sceni. Ove mjere oslikavaju ono za šta ćemo se boriti. To je predmet programa buduće vlade”, rekao je Forto.

U vezi sa zagađenjem zraka kazao je da će se u rješavanju tog problema u sljedećem periodu provoditi mjere, ali da je to proces koji zahtijeva aktivnosti tokom čitavog mandata.

Dodao je da će do kraja decembra biti formirana nova vlada KS-a, s obzirom na to da je taj proces pri kraju.

Izvor: Agencije