Sobranje usvojilo nacrte novih ustavnih amandmana

Nakon usvajanja nacrta amandmana u Sobranju, slijedi javna rasprava o njima (EPA)

Makedonski parlament usvojio je u ponedeljak četiri nacrta ustavnih amandmana, među kojima i onaj o promeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija.

Usvojen je nacrt prvog ustavnog amandmana, koji se tiče izmene reči “Republika Makedonija” sa rečima “Republika Severna Makedonija” i izmene reči “Makedonija” sa rečju “Severna Makedonija”, prenosi agencija MIA.

Nacrt drugog amandmana uvodi izmene reči “odluke Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije – ASNOM” u “Proklamaciju prve skupštine ASNOM-a”.

Sobranje je usvojilo u ponedeljak uveče i nacrt četvrtog ustavnog amandmana o emigrantima.

Izmjene po Prespanskom sporazumu

“Republika će štititi prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i poboljšavati njihove veze sa domovinom bez mešanja u suverena prava drugih država i njihovih unutrašnjih poslova”, glasi usvojeni nacrt amandmana.

Agencija MIA navodi da je usvajanje nacrta četvrtog ustavnog amandmana deo procesa izmene makedonskog Ustava, koje diktira Prespanski sporazum postignut sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Sobranje je usvojilo i nacrt trećeg amandmana, koji kaže da će “Republika poštovati suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost susednih zemalja”.

Nakon što budu usvojeni, amandmani idu u javnu raspravu.

Konačno glasanje o ustavnim izmjenama očekuje se sredinom januara.

Izvor: Al Jazeera i agencije