Plenković: Ili F-16 kakve smo odabrali ili poništenje odluke

Andrej Plenković
Plenković: Imamo informacije da SAD nije saglasan s prodajom te inzistira da se iz aviona ukloni sva oprema kojom su nadograđeni i modificirani (EPA)

Ako Republika Hrvatska zbog nastalih problema između Izraela i SAD-a ne bude mogla kupiti borbene zrakoplove F-16 Barak od Izraelaca, kakve je odabrala, Vlada RH će poništiti odluku o odabiru, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u novogodišnjem intervjuu Večernjem listu od ponedjeljka i utorka.

Na upit je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kada su se javili na hrvatski natječaj za kupnju borbenih zrakoplova, hrvatski premijer je rekao kako je “Izrael preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala”, prenosi Hina.

“U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti”,  istaknuo je Plenković.

“Kao što sam rekao javno prije tri tjedna, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, Vlada će poništiti odluku o odabiru”,  rekao je premijer upitan što će Hrvatska učiniti i hoće li poništiti natječaj.

Axios: Posao propao

Američki portal Axios objavio je prošlog tjedna, pozivajući se na neimenovanog izraelskog dužnosnika, da je posao prodaje izraelskih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj praktički propao nakon što je američki ministar obrane na odlasku James Mattis odbio ublažiti uvjete koje su Sjedinjene Države postavile za transfer zrakoplova.

Izraelski dužnosnik uključen u pregovore s Amerikancima za Axios je izjavio da je Mattisov nepopustljiv stav zaustavio 500 milijuna dolara (blizu 400 milijuna eura) vrijedan posao.

Kako bi dopustile transfer, Sjedinjene Države tražile su od Izraela da ukloni vlastite sustave ugrađene u 12 F-16 borbenih zrakoplova te da ih vrati u izvorno stanje, prije nego što će zrakoplovi biti ustupljeni Hrvatskoj, piše Axios

Najviši hrvatski dužnosnici u više su navrata ponovili da će odustati od transfera ako ne dobiju nadograđene izraelske verzije zrakoplova, kao što je predviđeno u ugovoru s izraelskom stranom.

Dužnosnik je također za portal izjavio da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao Mattisa prije dva tjedna – prije nego što će Mattis dati ostavku – te je od njega zatražio da ublaži uvjete koje su Sjedinjene Države postavile kako bi odobrile transfer zrakoplova.

Mattis mu je tada kazao da je učinio velike ustupke za Izrael u vezi nekoliko važnih pitanja, no nije u mogućnosti izaći mu u susret po pitanju ovog transfera.

Netanyahu je, prema navodima izraelskog dužnosnika, razmatrao mogućnost da se za pomoć pri sklapanju dogovora obrati tvrtki Lockheed Martin koja proizvodi zrakoplove, no u konačnici je odustao od svog nauma.

“Iz razloga koji nam nisu u potpunosti jasni, Amerikanci su postrožili uvjete za transfer te smo mi navodno pogrešno protumačili njihovo stajalište o cijeloj situaciji. Posao prodaje zrakoplova F-16 Hrvatskoj praktički je propao i mislimo da nije moguće postići dogovor koji bi istovremeno zadovoljio američke uvjete i hrvatske zahtjeve”, rekao je izraelski dužnosnik za Axios.

Axios je početkom prosinca objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio.

Sporna izraelska nadogradnja

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT).

Izrael je stare američke zrakoplove nadogradio naprednim sustavima koje je Izrael proizveo kako bi privolio Hrvate na kupnju, navodi Channel 10.

Dodaje da su Amerikanci optužili Izrael za nepošteno postupanje i zarađivanje preko američkih ‘leđa’ i da prema Washingtonu Izrael ne može prodavati trećoj strani bez američkog odobrenja.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst početkom prosinca je rekao da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”.

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”.

Izvor: Agencije