Darku Šariću produžen pritvor

Šarić je u pritvoru gotovo pet godina (Al Jazeera)

Krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda u Beogradu ponovo je donijelo rješenje kojim je Darku Šariću i još trojici okrivljenih za šverc kokaina produžilo pritvor.

Apelacijski sud u Beogradu prošle sedmice ukinuo je rješenje kojim je Šariću i ostalima produžen pritvor nakon izricanja presude jer, kako je obrazložio, nisu jasni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno što ne može biti zamijenjen blažom mjerom, potvrdila je Tanjugu glasnogovornica Apelacijskog suda Mirjana Piljić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora jer bi to podrazumijevalo da se Šarić i ostali brane sa slobode, kažu u tom tužilaštvu za Tanjug.

Odbrana ima pravo na žalbu

Zbog toga je krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda ponovo donijelo rješenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor, rekla je za Tanjug glasnogovornica suda Bojana Stanković.

Međutim, i na novo rješenje odbrana ima pravo uložiti žalbu Apelacijskom sudu, koji treba donijeti konačnu odluku o pritvoru.

Šarić je u pritvoru gotovo pet godina.

Prethodno je bio više od četiri godine u bijegu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. i otad je u pritvoru.

Nakon ponovljenog suđenja početkom decembra osuđen je na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Izvor: Agencije