Jelinčić: Treba čuti glas regije o rješenju za Kosovo

Jelinčić: 'Namera inicijative je da olakša proces donošenja odluka u vezi sa Kosovom, kao i u vezi sa pristupom Srbije EU-u' (Tanjug)

Glas zemalja zapadnog Balkana trebalo bi da se čuje na međunarodnom nivou kako bi se pomoglo u pronalaženju rešenja koje bi osiguralo stabilnost, bezbednost i dobrosusedske odnose Srbije i Kosova, rečeno je na Međunarodnoj konferenciji “Tri scenarija za odnose Srbije i Kosova i bezbednost u jugoistočnoj Evropi”.

Cilj skupa je, kako su naveli organizatori, da se sagledaju posledice koje bi tri moguća scenarija u vezi sa odnosima Srbije i Kosova mogla imati na bezbednost jugoistočne Evrope.

Ta tri scenarija, za koja navode da su se iskristalisala, jesu razmena teritorija, demarkacija, odnosno razgraničenje, zatim normalizacija odnosa u okviru pregovora koji se već sedam godina vode pod okriljem Evropske unije i, na kraju, odlaganje rešenja, odnosno čuvanje statusa kvo.

Doprinijeti mogućim rješenjima

Ta pitanja analiziraće 15 profesora i predstavnika instituta iz Srbije i sa Kosova, kao i iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Rumunije.

Direktor Centra za interdisciplinarne studije Balkana (CISBalk) Jovan Teokarević rekao je na otvaranju skupa da nije uobičajeno da region govori u vezi sa odnosima Srbije i Kosova, kao i Srbije i Albanije.

Teokarević kaže da se u poslednje dve nedelje moglo videti usložnjavanje odnosa između Srbije i Kosova te da je cilj konferencije da učesnici doprinesu mogućim rešenjima.

Predsednica Upravnog odbora Centra za primenjene evropske studije (CPES) Jadranka Jelinčić navela je da je namera inicijative da olakša proces donošenja odluka u vezi sa Kosovom, kao i u vezi sa pristupom Srbije EU-u.

Poligon takmičenja velikih sila

“Neka rešenja su razjašnjena. Pozvali smo 15 autora iz više zemalja da promisle o ovoj jednoj temi – kako bi se svako od ova tri rešenja odrazilo na bezbednost jugoistočne Evrope i koje bi bile posledice svakog od tih rešenja po stabilnost, bezbednost i dobrosusedske odnose”, rekla je Jelinčić.

Za zapadni Balkan je rekla da je deo jugoistočne Evrope u kojem se prelamaju velike igre i takmičenja među velikim silama.

“Otkako je dijalog pokrenut, svedoci smo dosta tekstova i dokumenata koji dolaze van zapadnog Balkana, pa zato sada pozivam region da priča”, kaže Jelinčić.

Izvor: Agencije