Žigmanov: Vučić je pouzdan partner

Hrvatska zajednica mora imati sve uvjete standardne za manjinske zajednice u Srbiji, poručio je Vučić (Tanjug)
Hrvatska zajednica mora imati sve uvjete standardne za manjinske zajednice u Srbiji, poručio je Vučić (Tanjug)

“Predsednik Srbije je pouzdan partner”, rekao je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u razgovoru sa predsednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, koji se nada da će unapređenje položaja Hrvata u Srbiji doprineti poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Vučić je u petak primio Žigmanova, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, i sa njim razmotrio realizaciju inicijativa i projekata koji doprinose boljem položaju hrvatske zajednice u Srbiji, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Žigmanov je rekao da je predsednik Vučić odgovorno pristupio ispunjavanju dogovora postignutih prilikom potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, odnosno razgovora sa predstavnicima hrvatske zajednice u Tavankutu u junu 2016.

“Predsednik Vučić je naš pouzdan partner, a DSHV je odgovorna stranka i zato će uvek istaći i pohvaliti svaki napredak u poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji”, rekao je Žigmanov i predsedniku Vučiću preneo zahvalnost brojnih pripadnika hrvatske zajednice, koji pozdravljaju iskreni institucionalni dijalog i sve korake njihove pune integracije.

Vučić: ‘Ponosan što ispunjavamo obećano’

U razgovoru je konstatovano da je većina ključnih inicijativa i konkretnih projekata u infrastrukturi, obrazovanju i kulturi realizovana, dok rad na preostalima traje.

Predsednik Vučić je rekao da su Hrvati ravnopravni građani Srbije, “sa kojima smo uvek živeli u slozi, ali je potrebno još mnogo toga uraditi na ponovnom uspostavljanju poverenja kako se ne bi osećali zanemareni od strane države ili ugroženi u društvu”.

“Hrvatska zajednica mora da ima sve uslove standardne za manjinske zajednice u Srbiji. Ponosan sam što ispunjavamo obećano”, naglasio je Vučić.

Između ostalog, proširena je obrazovna mreža na hrvatskom jeziku, što uključuje i osnivanje lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, radi se na komunalnoj infrastrukturi, obnavljaju se domovi kulture u Tavankutu i Monoštru, a završava se i postupak ustupanja hrvatskoj zajednici rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

Vučić je rekao da se nada da će unapređenje položaja Hrvata u Srbiji doprineti i poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske, kao i da će sa predsednicom Grabar-Kitarović u 2019. godini raditi na uspostavljanju bolje saradnje dve zemlje, saopštila je pres-služba predsednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO