Thaci potpisao zakone o formiranju Vojske Kosova

Oko 200 pripadnika nealbanskih zajednica podnijelo je zahtjev za prijem u KBS-u, tvrdi Haradinaj (Arhiva)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci danas je potpisao paket zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u Vojsku Kosova, javlja Anadolija. 

Potpisivanju zakona prisustvovali su zapovjednik KSS-a Rrahman Rama i kadeti KSS-a. Zakoni stupaju na snagu odmah po potpisivanju dekreta. 

Thaci je nakon potpisivanja zakona izjavio da je ovo važan dan ozvaničenja Vojske Kosova. 

“Kao predsjednik Republike Kosovo i vrhovni zapovjednik Vojske Kosova, još jednom želim čestitati vama, poštovani zapovjedniče, svim vojnicima, oficirima, podoficirima i narodu Kosova, zahvaliti međunarodnim podržavaocima, SAD-u i drugim državama saveznicama na ovaj važan dan ozvaničenja Vojske Kosova”, rekao je Thaci. 

Paket zakona o transformaciji KSS-a u vojsku usvojen je apsolutnom većinom glasova u Skupštini Kosova 14. decembra. Glasanju nisu prisustvovali zastupnici iz srpske zajednice. 

Vojska će štititi integritet Kosova

U paketu zakona su Zakon o Ministarstvu odbrane, Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama i Zakon o službi u Kosovskim sigurnosnim snagama. 

Tim zakonima Kosovske sigurnosne snage dobile su mandat da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”, kao “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene za služenje u zemlji i inozemstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”.

Transformaciju KSS-a u Oružane snage Kosova podržale su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Italija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je suvereno pravo Kosova da formira vojsku, ali je ocijenio da se to radi u nepovoljnom trenutku.

Izvor: Agencije