Tegeltija: Dodikove izjave neprimjerene

Dragičević je najavio da će pokret 'Pravda za Davida' biti osnovan i u Austriji (Arhiva)
Dragičević je najavio da će pokret 'Pravda za Davida' biti osnovan i u Austriji (Arhiva)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ocijenilo je neprimjerenim izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kojima je atakovao na integritet i radno mjesto Okružnog javnog tužilaštva, rekao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

“Takve izjave ocjenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da, uz pravo na kritiku svakog segmenta društva, pa tako i pravosuđa, suzdrže se i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu da dovedu u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih institucija”, rekao je Tegeltija.

Nakon sastanka s glavnim tužiocem Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci Želimirom Lepirom o trenutnom radu tih tužilaštava, s posebnim naglaskom na aktuelna događanja u vezi s predmetom “Dragičević”, Tegeltija je precizirao novinarima da su predstavnici tih pravosudnih institucija govorili o svom viđenju stanja predmeta i perspektivama i namjerama u vezi s njime, bez ulaženja u detalje, jer VSTV nije nadležan da se miješa u bilo koji pojedinačni predmet koji se vodi u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora, kojima su prisustvovali i članovi Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, predstavnici spomenutih pravosudnih institucija RS-a i Banje Luke rekli su da razmatraju da u sljedećem periodu predmet upute na ocjenu postojanja nadležnosti, zbog određenih okolnosti u predmetu, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kako bi, kaže Tegeltija, ono preispitalo postojanje nadležnosti za preuzimanje istražnog predmeta u slučaju “Dragičević”.

‘Tužioci ne nude rješenja na tanjiru’

Predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banje Luke, kaže, iscrpili su sve istražne mehanizme i zato su se odlučili na taj korak.

“Tužilaštva, kao dio pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, moraju biti lišena svake vrste neprimjerenog pritiska, bilo političara ili javnosti ili nekog drugog. Samo na taj način mogu svoj posao raditi profesionalno kako bi interesi građana u konačnici bili zadovoljeni. Mada se nekada čini da postupci traju isuviše dugo, ali su nekada složeni i teški te treba razumjeti da tužioci ne mogu da odmah ponude rješenja na tanjiru”, rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je u četvrtak da će, ako uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučkim Okružnim javnim tužilaštvom.

“Ako za mjesec-dva dana ne bude te odluke, pozvat ću građane pred tužilaštvo da ih izbacimo iz njihovih kancelarija jer oni ne rade dobro svoj posao. I neka misle šta god hoće. Oni su bili dužni da objasne javnosti o čemu se tu radi, a ne da to ja radim ili neko drugi. Ovo je nedopustivo”, ustvrdio je Dodik i dodao da je pravosudni sistem u RS-u i Bosni i Hercegovini kreirala međunarodna zajednica.

Istakao je da su članovi grupe “Pravda za Davida” demokratskim pritiskom na tužilaštvo trebali usmjeriti svoje zahtjeve da se riješi taj slučaj, kao i da se smijene ljudi iz tužilaštva koji su odgovorni.

Advokat Davora Dragičevića uputio je apel VSTV-u i Uredu disciplinskog tužioca da istraži zakonitost postupanja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Protesti građana

Veliki broj građana Banje Luke okupio se i u četvrtak uvečer na protestu “Pravda za Davida”, kojim traže istinu o smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

U protestnoj šetnji prošli su ulicama grada, zaustavili se na mjestu gdje je pronađeno mladićevo tijelo – na ušću rječice Crkvene u Vrbas, prošli ispred entitetskih institucija, policijske uprave, fakulteta na kojem je studirao David Dragičević.

Davor Dragičević pred gradskom upravom poručio je Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da “nema oproštaja i zaborava”. Najavio je da će “sve ubice i saučesnici biti sankcionisani”.

Prethodno je najavio nove zahtjeve, koje će predstaviti u nedjelju.

“Ako zahtjeve ne ispune do 9. januara, preuzimamo sve u svoje ruke, lično ću sve predvoditi i uzećemo ono što je naše”, rekao je Dragičević.

Policija je prije dva dana privela Davidove roditelje Davora Dragičevića i Suzanu Radanović.

Istog dana privedeno je i nekoliko političara iz opozicije, poput Draška Stanivukovića, Branislava Borenovića, Adama Šukala, kao i nekoliko građanskih aktivista.

Izvor: Agencije


Povezane

Banjalučka policija nastavila je s hapšenjima zbog, kako navode, niza nezakonitosti tokom protesta održanih prije dva dana. Sinoć je uhapšen Branimir Milošević. S druge strane, uprkos najavi zabrane okupljanja, nastavljene su protestne šetnje građana Banje Luke. Policija najavljuje nove istrage, a predstavnici grupe “Pravda za Davida” proteste. U Banjoj Luci je naš gost Željko Raljić, odgovorni […]

U Banjoj Luci se održava sastanak entitetskih tužilaca sa čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o istrazi u slučaju “David Dragičević”. Predsjednik tog tijela Milan Tegeltija razgovara s glavnim republičkim tužiocem Mahmutom Švrakom i glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Želimirom Lepirom. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i čelnici bh. entiteta Republika Srpska u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO