Komora o smrti dječaka: Bio je vikend

Ministarstvo zdravstva utvrdilo je da kod dječaka nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina kliničke slike (Ivo ?agalj / Pixsell)

Povjerenstvo za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore provelo je stručni nadzor nad radom liječnika i zaprimilo obdukcijski nalaz devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je 11. prosinca umro od sepse, a u iduća dva-tri dana trebao bi biti objavljen zaključak povjerenstva koje će razmatrati opravdanost sankcija protiv liječnika.

“Komisija će utvrđivati eventualnu opravdanost za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore, koji u slučaju pravomoćne presude za stručni propust liječnicima može izreći kaznu od ukora do trajnog oduzimanja liječničke licence”, pojasnio je v. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić te izrazio sućut obitelji preminulog dječaka.

Dječaka, oboljelog od gripe, roditelji su zbog pogoršanja stanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i oba je puta bio vraćen kući. U ponedjeljak je poslan pedijatrici, a nakon što mu se stanje naglo pogoršalo, helikopterom je prevezen u Kliničko-bolnički centar Split, gdje je i preminuo.

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva u međuvremenu je utvrdilo da kod dječaka nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina kliničke slike, te da je bilo propusta kod priprema za transport u Split.

No, na pitanje novinara portala Index.hr hoće li koga smijeniti iz Ministarstva zdravstva odgovorili su da to neće učiniti. Kazali su kako oni nisu nadležni za smjene nego Dubrovačko-neretvanska županija, koja je osnivač Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije i ispostave Hitne pomoći u Metkoviću.

Brojna opravdanja

“Treba uzeti u obzir da se zbrinjavanje konkretnog pacijenta događalo na lokaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u Hrvatskoj, da su se inicijalno liječenje i dijagnostika događali vikendom, kada je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike, kao i dostupnost specijalističke pedijatrijske skrbi, te da se, prema preliminarnim informacijama, radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku same bolesti”, kazao je Luetić.

Napominje i kako je Komora odmah poslala povjerenstvo u sve institucije koje su sudjelovale u zbrinjavanju preminulog dječaka, te 17. prosinca provela stručni nadzor nad radom liječnika u Domu zdravlja u Metkoviću, hitnoj službi, koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u Kliničko-bolničkom centru Split, u kojem je dijete preminulo.

Zatražena je i dodatna dokumentacija, uključujući i onu iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kao i obdukcijski nalaz preminulog djeteta.

Ipak, Luetić navodi kako dosad u Hrvatskoj liječničkoj komori nisu imali slučaj trajnog oduzimanja liječničke licence.

Prema njegovim riječima, to bi “značilo oduzimanje alata za egzistenciju liječniku, koji bi se morao početi baviti nečim drugim u životu”. Imali su dosad 10 do 15 slučajeva privremenog oduzimanja licence, što zbog etičkih, što zbog stručnih propusta.

‘Nije stvar u kupovini aparata već da se posao radi kako treba’

Član inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva, pedijatar Milivoj Novak, izjavio je agenciji Hina da je u slučaju smrti Gabrijela Bebića riječ o osobnom propustu liječnika.

“Dijete je pregledalo šest liječnika i nekoliko sestara, koji nisu na vrijeme prepoznali bolest i težinu kliničke slike. To je njihova osobna odgovornost”, kazao je Novak. Odbacio je teze da je dječak preminuo zbog lošeg funkcioniranja sustava.

Novak je uvjeren da nije riječ o propustima u organizaciji sustava i odbacuje medijska nagađanja da je problem u opremljenosti ordinacija primarne medicine, koje zbog jednog pravilnika ne mogu imati CRP uređaj (za dijagnosticiranje upalnih stanja). 

“Možete staviti CRP u svako selo, ali ako odgovorni ne rade svoj posao, to ništa neće promijeniti”, smatra Novak.

“Imaju sve što treba, a treba pogledati bolesnika. Nije stvar u kupovini aparata već da se posao radi kako treba. Svi su pomalo pogriješili, na više mjesta su napravljeni propusti”, dodao je.

Raspolaže neslužbenim informacijama da su zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljena dokumentacija već proslijeđeni na postupanje Državnom odvjetništvu, koje će utvrditi eventualnu krivnju svih uključenih u taj slučaj. 

Izvor: Agencije