Davor Dragičević pušten na slobodu: Moj David će dobiti pravdu!

Dragičević je najavio da će pokret 'Pravda za Davida' biti osnovan i u Austriji (Arhiva)

Davor Dragičević pušten je na slobodu, nakon što je jutros proveo dva sata u prostorijama Oktužnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci.

“Davidovu majku Suzanu sam vozio kod doktora, ganjali su me po mom gradu. Noć prije sam znao šta mi se sprema. Protiv svih koji su učestvovali u tome ću podnijeti krivične prijave. Ja ću biti na trgu u 18 sati i ne pada mi napamet da dijete prepustim zločincima i ubicima. Moj David će dobiti pravdu i svi će u ovoj državi dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa ni za milion godina. Trg je javna površina, ovo je moja država, ja idem kod svog djeteta i nemam kome šta prijavljivati”, poručio je Dragičević uzvikujući prije toga “Pravda za Davida”, prenose mediji u BiH.

Dragičevića, oca stradalog Davida, čije je tijelo pronađeno u martu ove godine, policajci su jutros doveli u zgradu tužilaštva, nakon jučerašnjeg hapšenja u okviru policijske akcije u Banjoj Luci zbog, kako je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, dokumentovanja krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.

Dragičević se tereti da je navodno prijetio ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču 17. decembra ispred zgrade Vlade RS-a.

Dragičević vrh entitetske policije optužuje za smrt svog sina, koja niti devet mjeseci nakon zločina, nije rasvijetljena.

Nisu ispunjeni razlozi za pritvor

U saopštenju koje je danas upućeno medijima, Okružno tužilaštvo iz Banje Luke navelo je da je “postupajući tužilac ispitao osumnjičenog o okolnostima počinjenog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti na štetu Dragana Lukača, te donio naredbu o provođenju istrage”.

“Iz dostavljenog izvještaja i priloženih dokaza proizilazi postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, Nakon ispitivanja, lice je pušteno da se brani sa slobode. I pored toga što postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio predmetno krivično djelo, nisu ispunjeni posebni zakonski razlozi za utvrđivanje mjera pritvora”, kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Davorovo, kao i naknadno hapšenje Davidove majke Suzane Radanović, jučer je izazvalo val protesta u Banjoj Luci. 

Naposredno nakon odvođenja Suzane Radanović, policija je dva puta privela zastupnika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draška Stanivukovića, koji je pozivao građane da se okupe i izraze nezadovoljstvo zbog akcije policije. 

Stanivuković je zbog povreda bio na tretmanu u bolnici, a još uvijek se nalazi u pritvoru.

Osim njega, privedeni su i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je poslije pušten, kao i bivši zastupnik u NSRS-u Adam Šukalo, koji je tražio da Dragičević bude pušten na slobodu, te još nekoliko osoba. 

Pripadnici specijalne policije jučer su blokirali prilaze Trgu Krajina, s kojeg je uklonjeno spomen-obilježje ubijenom mladiću.

Aktivisti grupe “Pravda za Davida” sinoć su se okupili u Banjoj Luci u mirnim protestima, uprkos tome što su ih jake policijske snage spriječile da dođu na Trg Krajina, na kojem već mjesecima traže otkrivanje i hapšenje ubica Davida Dragičevića. 

Nakon što ih je policija potisnula iz gradskog parka, okupili su se u crkvenom dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje su palili svijeće tražeći da budu otkrivene Davidove ubice.

Protesti i u Beogradu

Pripadnici MUP-a RS-a ranije su primjenom fizičke sile uklonili građane i članove grupe “Pravda za Davida” s platoa ispred robne kuće “Boska” na Trgu Krajine.

Nakon što su dva puta uklonili “Davidovo srce”, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS-a pozvali su građane da se raziđu jer skup nije odobren.

Građani su odbili napustiti plato, nakon čega su ih policajci odgurali prema hotelu “Palace”.

Sa Dragičevićem i ostalim koji su uhapšeni prekjučer u Banjoj Luci, solidarisali su se i građani Sarajeva, koji su sinoć blokirali saobraćaj u glavnom bh. gradu, te za večeras najavili novo okupljanje, ali i Mostara i još nekih bh. gradova. 

Građani okupljeni u Sarajevu, njih nekoliko stotina, nosili su slike Davida Dragičevića te transparente s natpisima “Pravda za Davida” i “Vi ovo dozvoljavate”, a protestovali su i ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR), tražeći reakciju međunarodne zajednice.

Za danas su najavljeni i protesti u Beogradu

Akciju policije i jučerašnja dešavanja iz Banje Luke naišli su na osudu OHR-a, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i organizacija za ljudska prava.

Izvor: Agencije i portali


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada