Završeno okupljanje građana u Banjoj Luci, novi protest sutra

Građani, aktivisti grupe “Pravde za Davida”, večeras su se razišli, najavivši za sutra novo okupljanje i traženje istine o stradanju Davida Dragičevića.

Nakon što ih je policija potisnula iz gradskog parka, okupili su se u crkvenom dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje su palili svijeće tražeći da budu otkrivene ubice Davida Dragičevića.

Majka Davida Dragičevića Suzana Radanović rekla je da će se mirno okupiti i sutra na istom mjestu, dok je njegov otac Davor Dragičević i dalje u policiji.

Očekuje se da sutra bude sproveden u tužilaštvo, koje protiv njega vodi istragu zbog ugrožavanja sigurnosti zvaničnika entitetske policije, koje Dragičević optužuje za smrt svog sina.

Primjena fizičke sile

Učesnici protesta “Pravda za Davida” premjestili su se ranije na plato Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, gdje su zapalili svijeće.

Građani su, kako prenose bh. mediji, blokirali Ulicu kralja Petra I Karađorđevića, a policija je trenutno pokušava odblokirati.

Službenici specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska potisnuli su ranije okupljene građane iz parka “Petar Kočić” u Banjoj Luci.

“Trenutno smo u parku ‘Petar Kočić’, koji se nalazi prekoputa Trga Krajine u Banjaluci. Tu se, inače, održavaju skupovi ‘Pravda za Davida’. Policija je prije 18:00, za kada su bili najavljeni novi protesti, počela potiskivati građane iz parka. Građani su počeli da pale svijeće i da na neki način ovdje organizuju okupljanje, ali policija je prešla s Trga Krajine i počela je da ih potiskuje ka izlazu iz parka”, izvijestila je ranije Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Pripadnici MUP-a RS-a ranije su primjenom fizičke sile uklonili građane i članove grupe “Pravda za Davida” s platoa ispred robne kuće “Boska” na Trgu Krajine, javila je Anadolija.

Nakon što su dva puta uklonili “Davidovo srce”, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS-a pozvali su građane da se raziđu jer skup nije odobren.

Građani su odbili napustiti plato, nakon čega su ih policajci odgurali prema hotelu “Palace”.

 

Majka stradalog Davida Dragičevića Suzana Radanović puštena je ranije na slobodu i pridružila se demonstrantima u Banjoj Luci.

Nakon što je puštena iz policije, nije joj bilo dozvoljeno ući u kuću Davora Dragičevića dok su policajci vršili pretres, prenijeli su bh. mediji.

Radanović se nakon puštanja obratila građanima, rekavši da su je priveli, a da ni ona ne zna zbog čega.

“Sutra svako to može dočekati što smo mi dočekali”, rekla je ona, poručivši da im niko ne može zabraniti mirna okupljanja, prenijeli su bh. mediji.

Kazala je da to više nije njena borba, da je izgubila ono što je najviše voljela.

Kako je rekla, to je borba građana da se sutra ne dogodi to što se njoj dogodilo.

Privođenje Davora Dragičevića, oca stradalog Davida, koga su jutros policajci odveli na saslušanje u Policijsku upravu Banja Luka, izazvalo je velike napetosti u gradu, koja kulminira novim hapšenjima.

Nakon Davidovog oca, te majke Suzane Radanović, koju je policija privela poslije gužve na Trgu Krajine, uhapšeni su i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković.

 

Stanivuković ponovo uhapšen

Borenović i Stanivuković također su naknadno pušteni da bi Stanivukovića policija opet uhapsila nakon što je stigao na Trg i megafonom pozivao građane da dođu i iskažu negodovanje zbog današnje akcije policije.

Ranije je zabilježeno još nekoliko incidenata u centru Banje Luke, a u jednom od njih nekoliko građana u parku “Petar Kočić” nasrnulo je na policajca prilikom privođenja jednog mladića.

Policijska uprava Banja Luka u saopćenju je navela da je nepoznati muškarac udario pesnicom u glavu policijskog službenika prilikom preduzimanja službenih mjera i radnji, nakog čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

Mediji koji prate događanja u Banjoj Luci naveli su da je prilikom privođenja Davor Dragičević povrijeđen, a neki su javili i da mu je slomljena ruka.

No, oglasio se Univerzitetski klinički centar Republike Srpske navodeći da prilikom pregleda u Urgentnom centru nije bilo znakova svježih povreda.

“Pacijent se žalio na bolove u desnoj ruci i desnoj nozi, nakon čega je pregledan, te je upućen na radiološku dijagnostiku. Rentgen dijagnostika desnog ramena, kompletne desne ruke, desnog kuka i desnog koljena ne pokazuje znakove svježih traumatskih promjena, odnosno RTG nalaz je uredan. Stoga, pacijent nije hospitalizovan”, naveli su u saopćenju.

Uhapšen kad je izašao iz kuće

Informacija o hapšenju Davora Dragičevića pojavila se jutros kad je Davorova bivša supruga i Davidova majka Suzana Radanović u tri odvojene poruke napisala da “pokušavaju uhapsiti Davora”, “da voze za njima u automobilu”, te, na kraju, da su “uhapsili Davora”.

Radanović je, kako tvrdi Beta, navela da je Dragičević uhapšen kad je izašao iz kuće u banjalučkom naselju Pobrđe i krenuo ka Trgu. Kad je izašao, za njim su, kako se kaže u informaciji, krenula dva policijska vozila s pet policajaca, od kojih su tri bila u uniformi, a dva u civilu.

Nedugo zatim uhapšena je i ona, nakon incidenta na Trgu Krajine, gdje su se građani počeli okupljati kako bi protestirali protiv Davorovog privođenja. Na trg je došla specijalna policija, nakon čega su uslijedili gužva i hapšenja nekoliko osoba, među kojiima je bila i Suzana Radanović. 

Bh. mediji ranije su naveli da je uhapšen i bivši zastupnik u NSRS-u Adam Šukalo, koji je od policije tražio da puste Dragičevića, ali i novinar BHRT-a Vladimir Šušak.

Zbog toga su Upravni odbor Udruženja “BH novinari” i Linija za pomoć novinarima uputili javni protest MUP-u Republike Srpske i Policijskoj upravi Banja Luka.

 

Policijska uprava Banje Luke demantirala je da su pripadnici policije priveli Šuška.

“Policijska uprava Banja Luka nije u današnjim aktivnostima privela novinara Vladimira Šuška, kako su to pojedini mediji objavili, niti je bilo namjere da se ugrozi pravo na slobodu izražavanja i da se ometa bilo koji novinar u obavljanju svojih profesionalnih zadataka”, navodi se u saopćenju PU Banja Luke.

Kako se dodaje Šušak “prilikom obavljanja svojih dužnosti ispred Policijske uprave Banjaluka nije imao jasno istaknutu novinarsku akreditaciju, što je jasno definirano Smjernicama OSCE-a za medije u ophođenju sa policijom”.

“U tom istom dokumentu se navodi da novinari trebaju sa sobom nositi novinarsku karticu tokom obavljanja profesionalnih dužnosti, kao i da novinari trebaju poštovati  policijske procedure kada prilaze mjestima s ograničenim pristupom. Identitet gospodina Šuška, odnosno njegova profesija je utvrđena tek nakon profesionalnog i korektnog razgovora istog sa policijskim službenicima u PU Banjaluka”, zaključuje se u saopćenju.

Novinar Vladimir Šušak, kako je navedeno ranije, priveden je jutros u polciju nakon što je fotografirao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći kojima je Dragičević odvezen iz sjedišta Policijske uprave Banja Luka nakon davanja iskaza.

“Iako je novinar Šušak zadržan vrlo kratko u prostorijama Policijske uprave, gdje je dao osnove informacije o sebi i svom radu uz profesionalno i pristojno ponašanje policije, ‘BH novinari’ i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je postupak banalučke policije kršenje prava na slobodu izražavanja i nedopustivo ometanje novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka”, saopćeno je ranije.

“BH novinari” su napomenuli Željka Spasojevića, načelnika Uprave policije Banja Luka, da se u Pravilima OSCE-a za policiju u ophođenju s medijima izričito naglašava da se “policija ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka”, kao i to da “novinari imaju pravo fotografisati, snimati, praviti bilješke, posmatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje, a da pritom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije”.

Upravni odbor “BH novinara” zatražio je hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Banja Luka Vladimiru Šušku, kao i poštivanje novinarskih prava i medijskih sloboda svih medija i novinara koji prate javne proteste u Banjoj Luci, aktivnosti grupe “Pravda za Davida” i sve druge događaje povezane s nerazjašnjenim ubistvom mladića Davida Dragičevića.

Policija na vratima

Privedena je, kako je javila Beta, i jedna od članica grupe “Pravda za Davida” Sofija Grmuša, a policija dolazi na vrata još nekim članovima te grupe.

Anadolija je prenijela da je iz Policijske uprave Banja Luka saopćeno je da su policijski službenici priveli D. D. pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u cilju dokumentiranja krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti”.

Televizija RTRS objavila je da je Dragičević “pokušao da pobjegne policiji”, ali da je ubrzo uhapšen, međutim, za te informacije još nema zvanične potvrde.

Portal BN televizije navodi i da je Dragičević povrijeđen prilikom hapšenja, ne navodeći o čemu je riječ.

“Stupio sam u kontakt sa njim na hirugiji. Njegova supruga je također privedena, djeca su sama ostala kući, koju su opkolili. Povrijedili su ga prilikom privođenja”, rekao je Dragičevićev advokat Dragan Tolimir.

 

Sporno okupljanje ispred NSRS-a

Davor Dragičević jučer je objavio da su mu inspektori pokušali uručiti poziv na saslušanje u policiji zbog “ugrožavanja sigurnosti”, ali da ih on nije pustio da uđu. 

MUP Republike Srpske prije nekoliko dana saopćio je da su protiv Dragičevića i još 19 osoba podnesene krivične prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine RS-a 17. decembra.

David Dragičević (21) nestao je u martu ove godine, a njegovo tijelo pronađeno je nakon šest dana potrage na ušću Crkvene u Vrbas.

Prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo, David se utopio u rijeci nakon što je upao ili bio gurnut u nju.

No, Davidova porodica od početka tvrdi da je ubijen i traži da odgovorni u policiji, kao i u vrhu MUP-a Republike Srpske i entitetskom tužilaštvu budu kažnjeni.

Otad do danas u Banjoj Luci hiljade članova grupe “Pravda za Davida” održavaju okupljanja, na kojima se traži da institucije riješe njegovo ubistvo i kazne odgovorne.

Davor Dragičević mnogo je puta dosad ponovio da neće odustati od “borbe za istinu i pravdu”.

Policijska uprava Banja Luka u više navrata podnosila je prijave protiv Davora Dragičevića nadležnom tužilaštvu zbog ugrožavanja sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Banjaluci je održan skup pod sloganom „Pravda za Davida“, kojim porodica 21-godišnjeg Davida Dragičevića traži da institucije riješe njegovo ubistvo i kazne odgovorne. Davidov otac, Davor Dragičević u obraćanju okupljenima ponovio je kako rukovodstvo MUP RS i nadležno tužilaštvo smatra odgovornim za ubistvo sina i da neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Published On 21 Nov 2018

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci građani su se okupili 241. put na poziv grupe “Pravda za Davida”. Banjalučani na taj način pružaju podršku porodici 21-godišnjeg Davida Dragičevića, koji je nestao u martu ove godine. Njegovo tijelo pronađeno je nakon šest dana potrage na ušću Crkvene u Vrbas. Njegova porodica od početka tvrdi da je […]

Published On 21 Nov 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO