Vučić: Niko sa dugim cijevima ne može na sjever Kosova

Bez saglasnosti KFOR-a i predstavnika lokalnih srpskih vlasti niko ne može na sjever Kosova - najgori je lažov svako ko kaže drugačije, rekao je Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je “jedina istina da je sa NATO-om dogovoreno da nijedna kosovska jedinica naoružana dugim cevima nema pravo da uđe na sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a i predstavnika lokalnih srpskih vlasti”.

“Najgori lažov je svako ko kaže drugačije”, rekao je Vučić, gostujući na Televiziji Pink.

Podsjetio je da je prisustvovao svim susretima s predstavnicima NATO-a, te da je prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma “upravo tražena garancija da na sever Kosova neće dolazi policijska jedinica ROSU, jer tada i nije bilo drugih jedinica te vrste niti se pominjalo formiranje vojske”.

“Naš dogovor sa NATO-om je upravo formiran na neprisustvu ROSU na severu. Pet stotina puta sam to ponovio pred [bivšom šeficom evropske diplomatije] Catherine Ashton i išao u zgradu NATO-a i dogovorili smo da nema naoružanih formacija sa dugim cevima, sa naglaskom na ROSU. I to pod dva uslova – bez dozvole KFOR-a i NATO i bez saglasnosti lokalne zajednice preko svojih predstavnika, a to su četiri gradonačelnika opština. To je kumulativan, a ne alternativan uslov. To je puna istina i ko god kaže da nije, najgori je lažov”, rekao je Vučić.

KFOR: Kosovski specijalci mogu bez dozvole na sjever

No, glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso izjavio je za Politiku da kosovske specijalne jedinice ROSU mogu bez dozvole te mirovne misije ući na sjever Kosova, ali ne i Vojska Kosova koja prethodno mora dobiti odobrenje.

Prema njegovim riječima, “jedinica za specijalne operacije koja može biti naoružana dugim cijevima pripada kosovskoj policiji i kao takva ima mandat provoditi zakon širom Kosova bez obaveze da traži odobrenje”.

“Kosovske snage sigurnosti [odnosno vojska], prema ranijem dogovoru, moraju ishoditi odobrenje od zapovjednika KFOR-a prije nego što se angažiraju na sjeveru Kosova. NATO očekuje od lokalnih institucija da se nastave pridržavati tog dogovora”, rekao je Grasso.

Potvrdio je i da je situacija na Kosovu “pod kontrolom, usprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost”, te da su “jedinice KFOR-a uvijek prisutne, čak i kada su manje uočljive”.

Vučić se ‘naslušao svakojakih gluposti’

No, Vučić je odgovorio kako se “i u prošlosti naslušao svakojakih gluposti u svetu kojima su pokušavali da opravdaju loše delovanja prema Srbiji u poslednjih nekoliko decenija”.

“Zato su dobili jasno upozorenje Srbije da se ne igraju sa takvim stvarima jer će tako da ugroze mir i bezbednost svih na Balkanu. A to što traže svaki način da potpomognu kosovsku državnost, ni to za nas nije tajna… Ljudi na Kosovu i Metohiji da u zdravlju i veselju sačekaju Novu godinu i Božić, a uvek mogu da računaju na svoju zemlju i Srbiju”, rekao je Vučić. 

Govoreći o mogućnostima nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je “samo potrebno da Priština ukine takse i dijalog će biti nastavljen”.

Po njemu, “signali koji stižu iz Prištine, poput uvođenja taksi i izbora Fatmira Limaja u delegaciju za razgovore, ukazuju da ne postoji spremnost da se napravi kompromis”.

Izvor: Agencije