Thaci: Srbija nema pravo kočiti proces dijaloga

'Ne bi trebalo biti poteškoća u postizanju sporazuma uz posredovanje EU-a i SAD-a', smatra Thaci (EPA)

Predsednik Kosova Hašim Tači, tvrdi da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uslediti nakon usvajanja Prespanskog sporazuma, koji su ovog leta potpisali Atina i Skoplje o novom imenu Makedonije, i da, kako je rekao, Srbija nema pravo da koči taj proces.

Kako prenosi prištinska GazetaEkspres, Tači je rekao da je tim Prištine za dijalog sa Beogradom legitiman jer je izglasan u kosovskom parlamentu.

Navodi se da Tači tvrdi da je volja međunarodne zajednice postizanje finalnog sporazuma Beograda i Prištine te da u tome, kako kaže, ne bi trebalo da bude poteškoća.

“Ne bi trebalo da bude poteškoća u postizanju sporazuma uz posredovanje EU-a i SAD-a. Ni Srbija nema pravo da koči proces dijaloga o normalizaciji odnosa. Proces dijaloga će početi i moramo imati vrlo dinamičan angažman koji zahteva donošenje odluka”, rekao je Tači za televiziju Klan Kosova.

Tači, koji se u ponedeljak sastao sa timom Prištine za dijalog, kaže da je bilo različitih ideja o načinu njihovog rada.

Političkim strankama je poručio da ne treba da se fokusiraju na, kako je rekao, tehnička pitanja nego na strateške ciljeve Prištine.

Intenziviranje dijaloga početkom 2019.

Rekao je i da će mnogo vode proteći rekama dok ne dođe do smirivanja odnosa između Beograda i Prištine, ali je dodao da je strateški cilj Prištine članstvo u NATO-u i EU-u.

“To je većinska volja građana Kosova i ne bismo smeli da propustimo ovu priliku”, zaključio je Tači.

Istovremeno, prištinski Zeri piše da se očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti intenziviran početkom naredne godine.

Očekuje se, piše list, i da se u poslednju fazu dijaloga uključe i neke moćne države sveta, poput SAD-a i Rusije.

Uz podsećanje da je prošlo gotovo dva meseca od poslednjeg susreta dvojice, kako se navodi, glavnih pregovarača Beograda i Prištine, ističe se da je pregovarački tim Prištine za dijalog spreman, te da ga čine čelnici stranaka vladajuće koalicije, opozicionog SDP-a i civilnog društva.

Beograd, međutim, dodaje se, i dalje insistira na tome da nastavka dijaloga neće biti sve dok ne budu ukinute stoprocentne takse na srpske proizvode.

Pozivajući se na izvore bliske ovom procesu, Zeri piše da će već naredna nedelja, odnosno prvi dani nove godine biti u znaku izrazitog intenziviranja pregovaračkog procesa.

List podseća da je Fatmir Limaj, jedan od dvojice koordinatora u prištinskom timu za dijalog, najavio da će se početkom januara sastati sa evropskim zvaničnicima kako bi ih obavestili o svojim planovima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO