Podrška porodici Dragičević u Sarajevu i Mostaru

Sarajevo je uz Banju Luku, poručili su građani glavnog grada Bosne i Hercegovine (Al Jazeera)

Okončani su protesti podrške Davoru Dragičeviću u Sarajevu, a za srijedu u 19 sati najavljeno je novo okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u glavnom gradu BiH.

Saobraćaj normaliziran, iako su zbog prethodnog zastoja stvorene duge kolone automobila.

Građani Sarajeva su ranije blokirali saobraćaj u centru grada.

“Saobraćaj je blokiran, osim za tramvaje. Stotinjak građana je protestovalo ispred zgrade Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Na to ih je pozvala grupa Banjalučana koja je stigla ovdje. Oni su poručili da Davor Dragičević sigurno neće biti oslobođen ako međunarodna zajednica u BiH ne bude reagovala”, izvijestio je ranije Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Veliki broj građana Sarajeva i Mostara okupio se u svojim gradovima u znak podrške uhapšenom Davoru Dragičeviću, ocu stradalog Davida Dragičevića.

Neformalna grupa građana glavnog grada Bosne i Hercegovine organizirala je mirno okupljanje ispred Zemaljskog muzeja putem društvenih mreža, rekavši da stoje uz Banju Luku, prenose bh. mediji.

“Večeras pokazujemo da je Sarajevo uz Davora i Suzanu, uz borbu za istinu i pravdu, uz borbu za slobodu govora i mišljenja. Sarajevo je uz Banju Luku”, poručili su građani Sarajeva.

Okupljeni građani, njih nekoliko stotina, uz sebe su nosili slike Davida Dragičevića te transparente s natpisima “Pravda za Davida” i “Vi ovo dozvoljavate”.

 

Napetosti u Banoj Luci

Na proteste u Sarajevu stigao je i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, koji, kao i Davor Dragičević, želi saznati istinu o smrti svog sina.

Naglasio je ranije da je ljudski i moralno podržati Davora Dragičevića i njegovu porodicu jer oni samo traže pravdu.

“Hvala svima koji su dolazili na proteste do sada i koji su i večeras došli. Nadam se da će se narod probuditi”, rekao je Memić.

Građani u Mostaru okupili su se na Španskom trgu, a skup je također organiziran uz pomoć društvenih mreža.

Okupljenima se, kako navode bh. mediji, obratio Muharem Hindić, Mostarac koji godinama barem jednom sedmično demonstrira na istom mjestu.

Hindić je rekao da je to poruka svim građanima da dignu glas i zaustave ludilo te da se suprotstave represiji političke mafije u Bosni i Hercegovini.

Privođenje Davora Dragičevića, koga su jutros policajci odveli na saslušanje u Policijsku upravu Banja Luka, izazvalo je velike napetosti u gradu, koja je kulminirala novim hapšenjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Policija u Banjoj Luci jutros je privela Davora Dragičevića, oca 21-godišnjeg mladića Davida, zbog čijeg neriješenog ubistva Banjalučani od marta svakodnevno protestuju. Dragičević je uhapšen zbog, kako je potvrđeno, sumnje u krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”. Na Trgu Krajine okupili su se članovi grupe “Pravda za Davida”, koji se uz Davidove roditelje protestima bore za istinu […]

Published On 25 Dec 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO