Organizatori protesta u Beogradu traže smjenu ministra policije

Organizatori protesta pozivaju predsjednika Srbije da dođe na protest da sasluša nezadovoljen građane (Tanjug)

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” pozvali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do 29. decembra u 18 časova smeni ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog “kriminalizacije društva i vređanja demonstranata”.

Oni su povodom izjave Vučića, koji je ranije izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici, naveli da na njihove zahteve “ćute oni kojima su upućeni”.

“Ako hoćete da saslušate nezadovoljne građane sa protesta, dođite u subotu na plato (ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu) u 18 časova. Mi ćemo biti tamo i čekamo vas”, navodi se u saopštenju.

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” ranije su saopštili da će se okupljati svake subote dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi – otkrivanje nalogodavaca ubistva čelnika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, napada na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i novinara Milana Jovanovića, kao i da protestna okupljanja dobiju pet umesto jednog minuta u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

Vučić promijenio stav

Protesti u Beogradu počeli su 8. decembra pod sloganom “Stop nasilju”, a povod je bio napad na jednog od čelnika opozicionog saveza za Srbiju Borka Stefanovića u Kruševcu.

Od tada se održavaju svake subote.

Posle prvog protesta predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije makar se skupilo pet miliona ljudi na ulicama, te da mogu da dobiju samo izbore. 

U utorak je, međutim, izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici i podlegne njihovim pritiscima, ali da neće da podlegne pritiscima “lažova” iz opozicije.

On je za televiziju Pink rekao da je spreman da ih sasluša i promeni ono što ne valja, ali da, ako građani misle da to nije moguće, može da se ide na izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Kruševcu su održani protesti zbog napada na čelnika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.  Proteste i tribinu pod nazivom “Stop krvavim košuljama” organizovao je opozicioni blok Savez za Srbiju. Stefanović je napadnut prije sedam dana tokom jednog od političkih skupova upravo u Kruševcu. Ozljede su, osim Stefanovića, zadobila i još dvojica stranačkih aktivista. Trojica napadača su uhapšena i […]

Published On 30 Nov 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO