Delegacija EU-a u BiH traži objašnjenje hapšenja u Banjoj Luci

Iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini pozivaju na smirenost i suzdržavanje od nasilja (Anadolija)

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini duboko su zabrinuti povodom situacije u Banjoj Luci, prenosi Anadolija.

Zatražili su od Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska hitno objašnjenje hapšenja različitih osoba povezanih s pokretom “Pravda za Davida”, uključujući i Davora Dragičevića i opozicijske političare.
“Budno pratimo razvoj situacije u Banjoj Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja”, poručili su. 

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU-a u toj državi, kao i ambasadori zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su se sreli s Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

‘Pozdravljamo napore Dragičevića i Memića’

“Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u Bosni i Hercegovini nego bilo koja politička stranka”, istakli su iz Delegacije EU-a. 

Smatraju da današnji razvoj događaja u Banjoj Luci šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

“I dalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja”, dodali su iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini. 

Izvor: Agencije


Povezane

Policija u Banjoj Luci jutros je privela Davora Dragičevića, oca 21-godišnjeg mladića Davida, zbog čijeg neriješenog ubistva Banjalučani svakodnevno protestuju od marta ove godine. Nakon toga na Trgu Krajine okupili su se članovi grupe “Pravda za Davida”, koji se uz Davidove roditelje protestima bore za istinu o smrti njihovog sina. Policija je potom privela i Davidovu […]

Published On 25 Dec 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO